Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Privatanställda lärares löner

I samband med friskolereformen på 1990-talet fanns hos många en förhoppning om att en mångfald av olika privata arbetsgivare skulle leda till en konkurrens om de välutbildade lärarna.

Därmed skulle marknadens mekanismer leda till att de allmänna villkoren för lärare – inte minst lönerna – snabbt skulle komma att förbättras.

Dessa förhoppningar har inte alls infriats hittills.

Privatanställda lärare har generellt lägre löner än kommunalt anställda, även om det finns lysande undantag hos ett fåtal arbetsgivare. Ekonomer har påpekat att detta är just vad man borde förvänta sig.

Systemet med skolpeng bygger på principen att fristående skolor har rätt till exakt samma summa per elev som den kommunala skolan. Eftersom det är förbjudet att ta ut avgifter av eleverna, är därmed intäktssidan för de privata skolföretagen låst. Det enda sättet att göra vinst på verksamheten, är alltså att minska kostnaderna.

Branschen har därmed försetts med en kraftfull press nedåt när det gäller lönenivåer, personaltäthet, lokaler och alla andra kostnadsposter.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2016-02-12 10.40

Lärarnas Riksförbunds Åsa Fahlén uppmanar Liberalerna att ställa sig bakom Skolkommissionens förslag och se det som ett första steg på vägen mot ett nytt statligt huvudmannaskap för skolan.