Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Vad tjänar lärare?

Lärares lönelägen kan mycket kort och översiktligt beskrivas som att 2015 tjänar 90 procent av lärarna mellan 25.000 och 37.000 kronor per
månad. Det är för lite.

Det är både alltför låga ingångslöner – de skulle troligen behöva ligga på 35000 för att framstå som lockande – och det är en alldeles för liten lönespridning.

De högsta lönerna skulle behöva ligga runt 70000 för att lönekarriären ska framstå som tillräckligt intressant.

Löneskillnaderna mellan olika lärargrupper har successivt minskat under flera decennier och är nu mindre än vad som motiveras av skillnader i utbildningarnas omfattning.

Geografiska löneskillnader

Vissa geografiska löneskillnader kan utläsas ur lönestatistiken.

Stockholmsregionen har ett högre löneläge än resten av landet. Övriga storstäder utmärker sig däremot inte med högre lärarlöner, snarare tvärtom. Både Göteborg och Malmö har relativt låga löner.

Orter med lärarutbildning har ofta ett lågt löneläge, möjligen som resultat av att arbetsgivare där har ganska lätt att rekrytera lärare.

Privatanställda lärares löner är  generellt lägre än kommunalt anställda, även om det finns lysande undantag hos ett fåtal arbetsgivare.

Lönestatistik

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan man i Saco Lönesök studera lönebilden för lärare i olika kommuner, län eller regioner. Lönesök erbjuder en lättanvänd introduktion till lönestatistiken och hur verktyget kan användas.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2016-02-12 10.40

Se på föreläsningen med lärarna Lena Winqvist och Annika Nilsson om hur du undervisar hjärnsmart.