Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Kommunerna, Almega, KFO eller KFS – var tjänade lärare och vägledare mest 2017?

Vid en jämförelse mellan kommunerna (SKL), Almega, KFO och KFS ser vi att lärares och studie- och yrkesvägledares löner inte skilde sig nämnvärt åt 2017. Möjligheten till en rimlig lönekarriär är helt enkelt alldeles för dålig, oavsett vilken sektor man jobbar inom.

Lönen avspeglar inte alls den utbildning och det ansvar en lärare eller studie- och yrkesvägledare har. Medellönerna ligger idag på en nivå där ingångslönerna skulle behöva ligga.

Vissa skillnader finns ändå mellan olika huvudmän. Vi kan till exempel se att en gymnasielärare i allmänna ämnen tjänade nästan 2 000 kronor mer hos SKL än hos Almega.

Även studie- och yrkesvägledares löner måste bli högre

Det är anmärkningsvärt att studie- och yrkesvägledare inte prioriteras högre lönemässigt än vad de gör. En så viktig yrkesgrupp måste få väsentligt högre löner. Det är även illa att lönerna inom privata sektor är ännu lägre än de redan låga lönerna hos kommunerna. Löneutvecklingen för vägledare inom privat sektor är också katastrofal.

Så mycket tjänar lärare och vägledare anställda av kommunerna (SKL), Almega, KFO och KFS

Tabellen visar medellön, medianlön och löneutveckling 2016–2017 för olika lärarkategorier och för studie- och yrkesvägledare.

Rekommenderade webbläsare

Tabellen fungerar bäst på en dator med webbläsarna Firefox eller Chrome. Tabellen fungerar mindre bra i telefoner och i Internet Explorer.

Sortering av kolumner: I webbläsarna Firefox, Chrome och Safari kan du välja om du vill sortera kolumnerna efter yrkeskategori, avtalsområde, medellön eller löneutveckling. Du sorterar informationen i en kolumn genom att klicka på rubriken i kolumnen.
I Internet Explorer fungerar inte sorteringsfunktionen.

Källa: Partsgemensam statistik 2017. Identiska individer.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-21 10.37

Ansvarig redaktör för sidan: Karin Sjödin