Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Så stor var lönespridningen i din kommun 2017

Erfarenhet måste betala sig i form av högre lön. Det behöver därför vara ordentliga skillnader mellan de högsta och de lägsta lönerna inom ett yrke, det vill säga en stor lönespridning. Se vilka kommuner som hade högst lönespridning och vilka som hade lägst 2017.

Som lärare eller vägledare måste man kunna fördubbla sin lön under yrkeslivet. Vid en ingångslön på 30 000 kronor/månad skulle det innebära en slutlön vid pensionering på 60 000 kronor/månad. Det ger en lönespridning på 100 procent. Idag är lönespridningen bland lärare ungefär 35 procent.

En låg lönespridning innebär att möjligheterna till löneutveckling är små och att man har i stort sett samma lön under ett helt yrkesliv. Som det ser ut idag skiljer det för lite mellan en nyexaminerad lärare och en lärare som närmar sig pension.

Störst lönespridning i Vingåker och minst i Lysekil 2017

2017 hade Vingåkers kommun störst lönespridning med 61,48 procent. I botten på listan hittar vi Lysekils kommun med en lönespridning på endast 21,6 procent. Det duger inte. I tabellen ser du hur stor lönespridningen var i din kommun 2017.

Rekommenderade webbläsare

Tabellen fungerar bäst på en dator med webbläsarna Firefox eller Chrome. Tabellen fungerar mindre bra i telefoner och i Internet Explorer.

Så läser du tabellen

Lönespridning: Lönespridningen är ett mått på kvoten mellan de högsta och de lägsta lönerna. Det ger en bild av vilka möjligheter till lönekarriär som finns inom kommunen.

Sortera på kommunnamn eller lönespridning: I webbläsarna Firefox, Chrome och Safari kan du välja om du vill sortera kolumnerna efter kommunnamn eller efter lönespridning. Du sorterar informationen i en kolumn genom att klicka på rubriken i kolumnen.
I Internet Explorer fungerar inte sorteringsfunktionen.

Källa: SKL partsgemensam statistik 2017. Identiska individer. I statistiken ingår grundskollärare, gymnasielärare och studie- och yrkesvägledare.

Lönespridning 2017

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-03 16.05

Ansvarig redaktör för sidan: Karin Sjödin