Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att genomföra lönesamtalet

En rad konkreta tips inför ditt lönesamtal. Fler finns i broschyrerna Lönesamtalet och Du och din lön.

Diskutera hur dina insatser har varit under det senaste året. Berätta hur du har sett på verksamheten, och dina prestationer i relation till målen. Låt rektorn ge sin syn på saken. Har ni en samsyn kan du lägga fram ditt lönekrav tidigt, förutsatt att lönesamtalet är tänkt att leda fram till en uppgörelse om ny lön.

Beskriv dina arbetsuppgifter, de du färdigställt, de nuvarande och de kommande. Koncentrera dig på de som är viktiga för hela verksamheten och ta upp förändringar av utvecklande karaktär som dina arbetsuppgifter har genomgått.

Beskriv vilka krav dina nuvarande arbetsuppgifter ställer på dig och hur väl du anser att du har uppfyllt kraven. Tala även om vad i din kompetens du skulle vilja förbättra.

Sammanfatta den analys av ditt löneläge som du gjort. Avsluta med ditt krav på ny lön.

Lyssna på rektorns synpunkter och försök sätta dig in i dennes bedömning. Dina argument bör ligga i linje med rektorns krav och behov.

Försäkra dig om att du och rektorn "talar samma språk".

Kontrollera att du och rektorn är överens om hur din framtid ska se ut. Sök förklaringar på det som ni inte verkar vara överens om och notera argumenten.

Begär att få löften skriftligt till exempel sammanfattad i gemensamma anteckningar.

Om din rektor inte anser att du bör ha en löneökning eller en mycket liten höjning är det viktigt att reda ut varför och vad du kan göra för att höja din lön vid nästa lönerevision.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-21 10.07