Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Inför lönesamtalet

Det är viktigt att ditt lönesamtal bokas in i god tid och att du och din lönesättande chef avsätter tillräcklig med tid för att ni ska kunna prata igenom era respektive tankar ordentligt.

Det är också viktigt att du förbereder dig inför samtalet. Utgå från de framtagna lönekriterier som gäller på din arbetsplats.

Skriv ner vad du gjort under året. Vad har du gjort bra? Var uppriktig och var beredd på att motivera dina ståndpunkter och varför du eventuellt inte kunnat göra saker.

Har dina arbetsuppgifter förändrats på något sätt? Har du fått fler eller mer avancerade uppgifter? Hur har du kommit in i och hanterat dessa uppgifter? Gå tillbaka till ditt utvecklingssamtal och se vad ni kom överens om där. Har du gjort det ni var överens om? Har du eventuellt gjort mer än ni var överens om?

Exempel på hur du kan göra:

  • Bedöm ditt arbetsinnehåll
  • Bedöm din prestation
  • Bedöm dina personliga kvalifikationer. Är de oförändrade eller utökade/förbättrade jämfört med vid förra löneöversynen?

Till stöd vid bedömningen kan du använda dig av följande frågeställningar:

  • Vilka är skolans verksamhetsmål och hur bidrar du till att dessa uppfylls?
  • Har du fått andra eller mer kvalificerade arbetsuppgifter?
  • Har du fått ett ökat ansvar?
  • Har du blivit kunnigare inom ditt specialområde och dina ämnen?
  • Har dina personliga egenskaper utvecklats?
  • Har du bidragit till en bättre verksamhet?


Ta reda på hur ert löneavtal ser ut och vilka lönekriterier ni har på din arbetsplats. Utgå från dessa när du lägger upp din argumentation.

Fundera igenom ditt löneanspråk. Prata med det lokala facket och ta reda på hur de och din arbetsgivare ser på löneutvecklingen på din arbetsplats. Finns det ett framförhandlat löneutrymme?

Utgå från din erfarenhet och kompetens och jämför din lön genom att prata med dina kollegor, det lokala facket och ta del av Lärarnas Riksförbunds och Saco LöneSök. Ligger du lågt i förhållande till jämförbara grupper? Förbered dig på att diskutera detta med din lönesättande chef. Fundera på om du eventuellt ska komma med ett yrkande på längre sikt. Till exempel: ”Om tre år anser jag att jag bör ligga på xx kr”.

Kontakta oss om du känner att du behöver mer hjälp.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Johan Falk

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-17 16.28

Ansvarig redaktör för sidan: Maria Reuterskiöld