Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Vi hjälper dig att få koll på din pension

Pension är inget annat än uppskjuten lön. De pengar du jobbar ihop under ditt yrkesliv, ska du leva av den dag du blir pensionär.

Med det nuvarande pensionssystemet påverkar du själv hur en stor del av dina pensionspengar förvaltas, och det är därför viktigt att du gör aktiva och medvetna val så tidigt som möjligt.

Många tycker att pensionssystemet verkar krångligt, men vi hoppas kunna hjälpa dig på vägen. Som medlem har du bland annat möjlighet att få personlig pensionsrådgivning genom Lärarförsäkringar.

Pensionssystemet består av tre delar

Det svenska pensionssystemet brukar beskrivas som en pyramid, där den lagstadgade allmänna pensionen är grunden. Du som har arbetat för arbetsgivare som har kollektivavtal (eller som har tecknat ett eget pensionsavtal) har tjänstepension. Sedan kan du också ha ett eget, privat pensionssparande.

Allmän pension (inkomstpension + premiepension)

Den allmänna pensionen är lagstadgad och betalas ut av staten. Den består av två delar: inkomstpension och premiepension. Den omfattar i princip alla som är bosatta i Sverige. Kostnaden betalas genom pensionsavgifter av din arbetsgivare.

Tjänstepension

Tjänstepensionen omfattar dig som har haft anställningar där tjänstepension ingår bland anställningsförmånerna. Den kan grundas på kollektivavtal eller på att arbetsgivaren tecknar en försäkring för sina anställda.

Privat, eget pensionssparande

Du kan också ha ett eget eller privat pensionssparande. Det kan bestå av dina vanliga sparkonton, aktier, fonder med mera.

Dina val påverkar din pension

I alla olika delar av pensionssystemet går det att göra egna val och på så sätt påverka hur stor din pension blir. Det är därför värt att ägna lite tid att tänka igenom dina val.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-23 13.16