Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Allmän pension

När det gäller den allmänna pensionen så är det den pension som du har rätt till enligt lag.

Allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna pensionen innehåller fyra delar som man bör känna till.

Inkomstpension

Den får de som är födda 1938 eller senare. Den här delen grundar sig på hela livsinkomsten och det är den delen som kommer vara gällande helt och håller för de som är födda 1954 eller senare. Pensionsavgiften är 16 % på pensionsgrundande inkomst.

Tilläggspension

Den har individer som är födda 1953 eller tidigare. Den är uppbyggd av de två gamla pensionerna, folkpensionen och ATP.

Premiepension

Den får de som är födda 1938 och senare. Även denna är en del av det nya systemet och grundar sig på livsinkomsten.  Pensionsavgiften är 2,5 % och du väljer själv hur dessa pengar placeras och förvaltas.

Garantipension

Det är tänkt att ge den som inte har inkomstgrundad pension, eller har haft mycket låg inkomst, en grundtrygghet.

För full garantipension måste du ha varit bosatt i Sverige ett visst antal år. En full garantipension år 2017 uppgår till 7 204 kr/mån för dig som är gift och 8 076 kr/mån för dig som är ensamstående. Garantipension kan tas ut tidigast från 65 års ålder.

Den allmänna pensionen räknas på den pensionsgrundande inkomsten, PGI. För att du skall få en maximal PGI behöver du ha en inkomst på 8,07 inkomstbasbelopp, vilket motsvarar en lön på 42 032 kr/mån 2018. Sammanfattningsvis så täcker den allmänna pensionen endast inkomster upp till 7 ½ inkomstbasbelopp.

Inkomstbasbelopp

Fastställs varje år av riksdagen och utgör en beräkningsgrund, bland annat för att värdesäkra och beräkna pensioner. Beloppet följer förändringarna i den allmänna inkomstnivån i samhället. 2018 motsvarar ett inkomstbasbelopp 62 500 kr/år. 

Den allmänna pensionen kan tas ut tidigast från 61 års ålder på heltid eller deltid och betalas livslångt. Inom den allmänna pensionen finns även efterlevandepension.

För att få en överblick av dina pensioner loggar du in på www.minpension.se. Här kan du se hela bilden samt skapa dig en bild över framtiden och dina val.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-19 17.12