Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Att tänka på inför att du ska gå i pension

Du kan få pension från flera håll: allmän pension, kollektivavtalad tjänstepension och eget pensions­sparande om du har ett sådant. Tänk på att utbetalning av pension inte är något som sker automatiskt. Därför är det bra om du börjar planera för din pensionering i god tid.

Planera din pension — få ut mer pengar!

Som medlem i Lärarnas Riksförbund har du alltid tillgång till kostnadsfri rådgivning i form av Lärarförsäkringars tjänst Pensionsplanering.

Allmän pension: Ansök två månader i förväg

Du bör ansöka om din allmänna pension minst två månader innan du vill ha den utbetald. Det gör du hos Pensionsmyndigheten. Du kan antingen fylla i pensionsansökan direkt eller skriva ut en blankett för pensionsansökan. Den ska fyllas i och sedan skickas in till Pensions­myndigheten.

Du behöver inte ta ut hela din allmänna ålderspension på en gång om du inte vill. Du kan välja att ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent pension.

Tjänstepension: Beror på vilket kollektivavtal du har

När det gäller uttag av kollektivavtalad tjänstepension ser avtalen olika ut för när du kan börja ta ut den. Kontakta din arbetsgivares personalavdelning för ytterligare information. Om du är kommunalt anställd kan du även kontakta pensions­handläggaren i din kommun. Använd dig gärna av minpension.se som kan hjälpa dig att få en översikt över din pension, och av Lärarförsäkringars tjänst Pensionsplanering.

Privat pensionssparande: Ansök direkt till bolaget

Om du har ett privat pensionssparande så gör du en ansökan direkt hos det bolag där du har ditt sparande.

Jobba extra efter pensionen

Många lärare vill jobba extra efter att de har gått i pension. Läs våra goda råd för vad som gäller då.Dokumentfil .pdf

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-22 16.27

Kollektivavtalets dag Flera fackförbund oroas av att den största motparten, Sveriges Kommuner och Landsting, inte tycks inse behovet av kollektivavtal anpassade för olika verksamheter. "Det behövs m...