Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Du och din pension förklarar hur pensionssystemet fungerar

Så fungerar pensionssystemet – och detta bör du tänka på. Broschyren Du och din pension ger dig en överblick och kunskap om de viktiga val som du måste göra under ditt yrkesliv och när du går i pension.

Du och din pension – hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på

Broschyren förklarar pensions­pyramidens delar: den allmänna pensionen inklusive premie­pension, tjänste­pensionen och det privata sparandet.

Vi går igenom inne­hållet i det orange kuvertet och andra pensions­­kuvert. Med räkne­exempel visar vi hur de olika tjänste­pensionerna fungerar, och berättar vilka delar av pensionen som du själv kan påverka.

Du och din pension går igenom hur tjänstepensionen fungerar i följande avtal:

  • Kommun och landsting: KAP-KL, AKAP-KL
  • Privat sektor: ITP2, ITP1, KTP2, KTP1
  • Statlig sektor: PA16, avdelning I och II

Du och din pension ger dig också tips och råd kring hur du kan resonera kring pension under yrkeslivet, och vad du bör tänka på när det är dags att ta ut pension.

Du som läser Du och din pension på skärm kan använda direkt­länkarna till rådgivningstjänster och till mera läsning i texten. Länkarna finns också samlade härintill.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-24 11.17

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg

På #ämnesspanare Charlotta Granats skola planerar man att arbeta med ett gemensamt tema, att bygga en stad, i olika ämnen. "Skriftliga arbeten och muntliga presentationer i språkämnen, vi ska genomf...