Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Du och din pension förklarar hur pensionssystemet fungerar

Så fungerar pensionssystemet – och detta bör du tänka på. Broschyren Du och din pension ger dig en överblick och kunskap om de viktiga val som du måste göra under ditt yrkesliv och när du går i pension.

Du och din pension – hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på

Vi förklarar pensions­pyramidens delar: den allmänna pensionen inklusive premiepension, tjänste­pensionen och det privata sparandet.

Vi går igenom inne­hållet i det orange kuvertet och andra pensionskuvert. Med räkne­exempel visar vi hur de olika tjänstepensionerna fungerar, och berättar vilka delar av pensionen som du själv kan påverka.

Du och din pension går igenom hur tjänstepensionen fungerar i följande avtal:

  • Kommun och landsting: KAP-KL, AKAP-KL
  • Privat sektor: ITP2, ITP1, KTP2, KTP1
  • Statlig sektor: PA16, avdelning I och II

Du och din pension ger dig också tips och råd kring hur du kan resonera kring pension under yrkeslivet, och vad du bör tänka på när det är dags att ta ut pension.

Du som läser Du och din pension på skärm kan använda direkt­länkarna till rådgivningstjänster och till mera läsning i texten. Länkarna finns också samlade härintill.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-16 16.25

Moderaterna vill använda 100 miljoner kronor för att rekrytera lärare från utlandet. Det är alldeles utmärkt att moderaterna nu lägger kraft och möda på att hitta vägar att mota lärarbristen. Men ett...