Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Allmän pension, tjänstepension och privat sparande

Så fungerar pensionssystemet – och detta bör du tänka på. Broschyren Du och din pension ger dig en överblick och kunskap om de viktiga val som du måste göra under ditt yrkesliv och när du går i pension.

Du och din pension – hur pensionssystemet fungerar och vad du bör tänka på

Vi förklarar pensions­pyramidens delar: den allmänna pensionen inklusive premiepension, tjänste­pensionen och det privata sparandet.

Steg för steg går vi igenom inne­hållet i det orange kuvertet och andra pensionskuvert. Med räkne­exempel visar vi hur de olika tjänstepensionerna fungerar, och berättar vilka delar av pensionen som du själv kan påverka.

Du och din pension går igenom hur tjänstepensionen fungerar i följande avtal:

  • Kommun och landsting: KAP-KL, AKAP-KL
  • Privat sektor: ITP2, ITP1, KTP2, KTP1
  • Statlig sektor: PA16, avdelning I och II

Du och din pension ger dig också tips och råd kring hur du kan resonera kring pension under yrkeslivet, och vad du bör tänka på när det är dags att ta ut pension.

Du som läser Du och din pension på skärm kan använda direkt­länkarna till rådgivningstjänster och till mera läsning i texten. Länkarna finns också samlade härintill.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-21 10.37

Den klassiska bildningen – får man den i skolan? Skolans roll är att förmedla kunskap utifrån uppsatta mål. Är skolans uppdrag tillräckligt för att ge alla elever en god, mångfacetterad bildning? Ta d...