Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att komplettera med ett eget, privat pensionssparande

Det kan även vara klokt att ha ett eget privat pensionssparande. Det är frivilligt och något du själv måste ta ställning till om du behöver för att komplettera de övriga delarna i din pension.

Pensionsförsäkring i fonder (till exempel i en IPS-depå, individuellt pensions­sparande) var tidigare ett lönsamt sätt att pensionsspara privat. Du fick nämligen dra av dina insättningar i deklarationen. Men sedan 2016 har du inte rätt att dra av nya insättningar.

Det betyder att nya insättningar kommer att drabbas av dubbel­beskattning: Du har redan betalat skatt på lönepengarna du sätter in, och du kommer att få skatta en gång till när du tar ut din pension.

För dig som vill fortsätta pensionsspara privat är det därför bättre att göra nya insättningar i andra sparformer, exempelvis:

  • Sparkonto
  • Värdepapper (aktier och fonder)
  • Investeringssparkonto
  • Kapitalförsäkring

När du startar en ny sparform är det viktigt att du kollar upp skatte­reglerna kring sparformen, samt de avgifter som är knutna till tjänsten.

Kostnadsfri, neutral pensionsrådgivning för medlemmar

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få kostnadsfri och neutral rådgivning kring ditt sparande från Lärarförsäkringar. Är du privat­anställd med ITP-avtalet, kan du dessutom få hjälp av PTK:s rådgivningstjänst.

Du kan också kontakta din bank för att diskutera din ekonomi och dina beslut. Men tänk på att bankens rådgivare samtidigt är säljare, som får provision när de förmedlar bankens egna produkter och tjänster till dig.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-22 14.13