Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +

Att komplettera med ett eget, privat pensionssparande

Det kan även vara klokt att ha ett eget privat pensionssparande. Det är frivilligt och något du själv måste ta ställning till om du behöver för att komplettera de övriga delarna i din pension.

Tidigare var det lönsamt att pensionsspara privat i en pensionsförsäkring eller i fonder i en IPS-depå (IPS: individuellt pensions­sparande). Du fick nämligen dra av dina insättningar i deklarationen. Men sedan 2016 har du inte rätt att dra av nya insättningar.

Det betyder att nya insättningar kommer att drabbas av dubbel­beskattning: Du har redan betalat skatt på lönepengarna du sätter in, och du kommer att få skatta en gång till när du tar ut din pension.

För dig som vill fortsätta pensionsspara privat är det därför bättre att göra nya insättningar i andra sparformer, exempelvis:

  • Sparkonto
  • Värdepapper (aktier och fonder)
  • Investeringssparkonto
  • Kapitalförsäkring
  • Löneväxling till pension (mindre lön, större pensionsavsättning)
  • Amortering eller belåning på bostad

De här sparformerna har alla sina fördelar och nackdelar. Löneväxling till pension är exempelvis bara lönsamt om du har en månadslön över cirka 43 000 kronor. När du startar en ny sparform är det viktigt att du kollar upp skatte­reglerna kring sparformen, samt vilka avgifter du betalar.

Kostnadsfri, neutral pensionsrådgivning för medlemmar

Som medlem i Lärarnas Riksförbund kan du få kostnadsfri och neutral rådgivning kring ditt sparande från Lärarförsäkringar. Är du privat­anställd med ITP-avtalet, kan du också få hjälp av PTK:s rådgivningstjänst.

Du kan också kontakta din bank för att diskutera din ekonomi och dina beslut. Men tänk på att bankens rådgivare samtidigt är säljare, som får provision när de förmedlar bankens egna produkter och tjänster till dig.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-11 10.49

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg