Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Så påverkar du din pension och så planerar du ditt uttag

Pension betalas inte ut automatiskt. Därför är det bra om du börjar planera för din pensionering i god tid. Här följer råd både för dig som befinner dig mitt i yrkeslivet, och för dig som snart tänker gå i pension.

Du kan få pension från flera håll: allmän pension, kollektivavtalad tjänstepension och eget pensions­sparande om du har ett sådant. Tänk på att utbetalning av pension inte är något som sker automatiskt, utan något som du själv ansöker om.

Så kan du påverka din pension

Enkelt uttryckt är det fyra faktorer som styr hur hög din pension blir:

  • Vid vilken ålder du går i pension. Att arbeta ett extra år efter 65 ger åtta procent mer i den allmänna pensionen.
  • Livsinkomsten, som påverkas av din lön, antal arbetade år och heltids- eller deltidsarbete. Ju mer du tjänar under hela ditt liv desto högre blir din pension.
  • Hur du placerar dina premiepensionspengar och din tjänstepension. Avkastningen har betydelse för storleken på din pension.
  • Eget sparande.

Inkomsten kan vara svår att styra om man är lärare, förutom om man ska arbetar heltid eller deltid. Därför är det viktigt att ha ett pensions­sparande med låga avgifter. Allt över en procent anses som dyrt.

Planera din pension — få ut mer pengar!

Som medlem i Lärarnas Riksförbund har du alltid tillgång till kostnadsfri rådgivning i form av Lärarförsäkringars tjänst Pensionsplanering. Du kan få hjälp med praktiska frågor, som hur pensionen kan tas ut och hur pensionen påverkas av dina val:

  • Om du slutar att arbeta tidigare
  • Om du går över till deltid
  • Om du jobbar ytterligare några år

Så tar du ut din pension

Allmän pension: Ansök minst tre månader i förväg

Du bör ansöka om din allmänna pension minst två månader innan du vill ha den utbetald. Det gör du hos Pensionsmyndigheten. Du kan antingen fylla i pensionsansökan direkt eller skriva ut en blankett för pensionsansökan. Den ska fyllas i och sedan skickas in till Pensions­myndigheten.

Du behöver inte ta ut hela din allmänna ålderspension på en gång om du inte vill. Du kan välja att ta ut 25, 50, 75 eller 100 procent pension.

Pensionsmyndigheten har mer information om att gå i pension.

Tjänstepension: Beror på vilket kollektivavtal du har

När det gäller uttag av kollektivavtalad tjänstepension, så ser avtalen olika ut för när du kan börja ta ut den. Kontakta din arbetsgivares personalavdelning för ytterligare information. Om du är kommunalt anställd kan du även kontakta pensions­handläggaren i din kommun. Det finns olika verktyg som hjälper dig att få en överblick över din pension:

Privat pensionssparande: Ansök direkt till bolaget

Om du har ett privat pensionssparande så gör du en ansökan direkt hos det bolag där du har ditt sparande.

Deltid och föräldraledighet: Undvik ”kvinnofällorna”

Deltidsarbete och föräldraledighet riskerar att sänka den framtida pensionen, något som fortfarande drabbar främst kvinnor. Läs mer om Sacos pensionsguide, som hjälper dig att planera din föräldraledighet och undvika deltidsfällan. Böckerna Dags att lägga pensionspusslet och Ta makten över din pension hjälper dig också att planera din pension och undvika dessa fallgropar.

Jobba extra efter pensionen

Många lärare vill jobba extra efter att de har gått i pension. Det är lägre skatt på arbetsinkomster från det år du fyller 66 år. Du kan också ladda ned våra goda råd för dig som vill jobba vidare efter pension.Dokumentfil .pdf

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-31 09.43

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg