Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Kristina, 45 år

Tjänar 29 900 kronor, efter 18 år i yrket. Anställd på friskola sedan fyra år tillbaka, efter att tidigare ha arbetat på kommunal gymnasieskola. Pensions­sparar 300 kronor i månaden och har gjort så i tre år.

Pensionsmyndigheten:

”Kolla att friskolan verkligen har tjänstepension! Om inte, så kräv löneförhöjning, eller att skolan på annat sätt kompenserar.

Fundera på hur du pensionssparar. Måste du spara? Behöver du spara mer varje månad? Finns det andra sätt, till exempel att amortera på lån?

Gå in och gör en prognos på minpension.se. Där finns dina egna siffror!  Fyll i att du vill ha in de uppgifter som finns om dig. Då kommer allt att samlas in, även om du jobbat hos flera olika arbetsgivare, dock inte utlandsjobb, och även ditt privata pensionssparande om du har något sådant. Därefter kan du se hur mycket du sannolikt kommer att få som pensionär om du jobbar på som nu. Det går även att se vad som händer med pensionen om du vill sluta tidigare, bara ta ut hälften eller jobba längre.

Lärarnas Riksförbund:

”Att arbeta på en skola där kollektivavtal och tjänstepension saknas blir en kostsam affär för framtiden. Att få en tusenlapp högre månadslön kompenserar inte pensionsförlusten.

Kristina kommer få sin tjänstepension från två håll, KPA för tjänsteåren i kommunen och Alecta för åren på friskolan.

När Kristina sen väl ska gå i pension måste du ansöka hos de som förvaltar din tjänstepension.

Även Kristina behöver se över sitt sparande och vilken form som är bäst för henne. Då Kristina pensionssparat i tre år behöver hon kontakta banken för att se över hur det ser ut för henne med de nya reglerna för skatteavdrag som införs 2015.

Allt fler omfattas av avgiftsbestämda tjänstepensionsavtal på svensk arbetsmarknad. Det innebär att allt räknas, från den första kronan till den sista. Det finns ingen garanti för hur pensionen kommer att se ut när du går i pension. I ett sådant system är det bra att ha en tidig lönekarriär då det genererar mer pengar än en senare lönekarriär.

Kristina har troligtvis ITP och av den anledningen rekommenderar jag henne att gå in på PTK:s webbplats där hon med hjälp av en e-legitimation kan skapa ett personligt konto och få kvalificerad pensionsrådgivning.”

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Per-Olof Sorsell

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-21 10.46

Den klassiska bildningen – får man den i skolan? Skolans roll är att förmedla kunskap utifrån uppsatta mål. Är skolans uppdrag tillräckligt för att ge alla elever en god, mångfacetterad bildning? Ta d...