Logga in

- Anpassa textstorlek +

Därför engagerade jag mig

Gustav Kristiansson, lärarstudent på Linköpings universitet, följde med på studerandeföreningens årliga konvent utan några större förväntningar. När han senare tog tåget hem efter en intensiv helg gjorde han det som nyvald suppleant i förbundets centrala styrelse. Gustav fick erfara att engagemang är något väldigt smittsamt.

Så, varför bestämmer man sig för engagera sig i den innersta kärnan på central nivå?

- Anledningen till att jag följde med på konventet var att en klasskamrat frågade om jag ville följa med, ungefär två veckor innan. Innan dess visste jag inte jättemycket om hur LR Stud arbetade - det jag visste mest om var det som lokalföreningen i Linköping sysslar med, i första hand föreläsningar och bokbord.

Väl på konventet kände jag snabbt att just vad gäller det interna arbetet kan jag bidra med mycket, speciellt eftersom jag har ett annat perspektiv än de som varit engagerade länge och kan LR Stud utan och innan. Ett aktivt engagemang ger också möjlighet till en ny dimension av demokratiskt deltagande: det är en sak att ha åsikter i aktuella frågor, men en helt annan att faktiskt ha en möjlighet att påverka både smått och stort i frågor som rör den övergripande utvecklingen av skolan, arbetsmiljö eller det lokala arbetet.

Sedan tidigare har jag arbetat med att utveckla Elimu – en insamlingsförening i Linköping, med en systerförening i Göteborg, som jobbar för att utveckla en skola i Nairobi, Kenya. Både Elimu och LR Stud står inför liknande utmaningar: vi vill inte bara entusiasmera våra medlemmar, vi vill naturligtvis också bli fler. Våra arbetssätt skiljer sig förvisso, men det som förenar är behovet av att finna tilltalande kanaler för att lära oss av andra lokalföreningar men också av andra organisationer som vi initialt kanske inte skulle förknippa med varandra.

Arbetet för att stärka oss måsta komma inifrån, det är bara vi som kan göra att föreningarna växer sig starkare och det är bara vi som kan hitta de rätta formerna. Det innebär inte att vi behöver uppfinna hjulet igen – vi behöver bara hitta sätt som fungerar bra för oss och för våra medlemmar och lokalföreningar. Med hjälp av god kommunikation och samarbete kommer man långt!

För dig som än så länge bara gått på de föreläsningar som arrangeras av lokalföreningarna och den centrala styrelsen verkar det kanske lite väl drastiskt att, liksom jag, gå direkt till att engagera sig på central nivå. Men hur vi väljer att arbeta inom LR Stud, på central eller lokal nivå, väljer vi själva – alla de som står vid bokborden, på rekryteringsdagar eller är med på större arrangemang som Almedalsveckan eller Pride är lika viktiga. Så till slut finns det bara en sak som är viktigare än allt annat: hellre engagerad än likgiltig. För hur du engagerar dig bäst, det vet bara du!”

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-16 09.11