Logga in

- Anpassa textstorlek +

Detta innebär regeringens förslag om lärarlegitimation

Regeringen har lagt fram ett förslag om lärarlegitimation till riksdagen. Enligt förslaget kommer det i framtiden vara legitimerade lärare som kan få tillsvidareanställning och ha rätt att sätta betyg.
Den 1 juli 2011 träder skollagens nya behörighetsregler i kraft och från och med 1 juli 2012 ställs krav på lärarlegitimation för att få en tillsvidareanställning som lärare. Det innebär att nya lärare som får sin första anställning efter det måste fullgöra en introduktionsperiod innan de ansöker om lärarlegitimation.
 
Kravet på genomförd introduktionsperiod gäller alltså inte behöriga lärare eller förskollärare som före den 1 juli 2012 har arbetat sammanlagt minst ett läsår, dock krävs att man i huvudsak ska arbetat med det man är utbildad för. Om man arbetat deltid, eller i sin tjänst även undervisat i "fel" ämnen så kan man lägga ihop tid från flera år för att komma upp i kravet på ett års lärarerfarenhet.

Vad innebär detta för dig som tar examen efter den 1 juli 2011?


När du tagit din lärarexamen måste du göra ett introduktionsår. Du blir inte tilldelad någon plats utan söker själv en tjänst på vanligt sätt. Under det året är det viktigt att du huvudsakligen undervisar i den skolform och de ämnen du är utbildad för.

Under introduktionsperioden har du rätt att få stöd av en mentor. För att det ska fungera får arbetsgivaren ersättning av staten. Syftet med den är att göra det möjligt för både dig och mentorn få en minskning av andra arbetsuppgifter.

När du arbetat ett år på heltid, eller motsvarande tid på deltid kan du ansöka om legitimation. I din ansökan ska rektorn intyga att du gjort en godkänd provperiod. Kriterier för detta ska tas fram av Skolverket och vara kända för både dig, mentorn och arbetsgivaren.

Vissa lärare, bland annat yrkeslärare och modersmålslärare, kommer inte att behöva legitimation för att sätta betyg eller få fast anställning. Men lärare som är behöriga kan få legitimation och ska då gå före de utan legitimation när en tjänst ska tillsättas.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-16 09.11

Relaterade sidor