Logga in

- Anpassa textstorlek +

En helg med CS i huvudstaden

Fredag den 2 december. 18:00 Första helgen i årets sista månad och platsen är ett halvt stenkast från Stureplan i centrala Stockholm och dess julhandelskaos. Denna helg är det dock inga julklappsinköp som står på agendan utan för de drygt 10 personerna från landets alla hörn som på olika sätt närmar sig hotellet på Birger Jarlsgatan är det mandatperiodens näst sista styrelsemöte för LR Studs Centrala Styrelse (CS) som gäller.

Programmet för helgen är späckat, speciellt då mötet är en dag kortare än vanligt och dagordning är fylld med punkter. Äskanden inskickade från lokalföreningar som önskar hitta på nya kreativa aktiviteter ska gås igenom och förhoppningsvis beviljas, höstens centrala aktiviteter, kurser och konferenser samt den nyligen genomförda studieresan till Skottland ska utvärderas och spånandet kring nästa verksamhetsplan ska sättas igång. Detta är bara några av de drygt 30 punkterna som står på föredragningslistan för mötet och till detta tillkommer även intervjuer med valberedningen som närvara under helgen.

18:58. Ett SMS dimper ner i sällskapets telefoner. Meddelandet lyder "Vi ses på Broncos

19:30". Avsändaren är föreningens kassör som tagit tillfället i akt att boka bord på Metta Fjelkner, LR:s Förbundsordförandes favorithak.

19:30 Alla som hittills lyckats ta sig till stan kliver in på restaurangen och samtalen rullar igång.  Kontakten över telefon och arbetsforumet är tät men vissa har inte sett varandra sedan det senaste mötet i mitten av oktober, andra sågs bara för någon dag sedan i samband med studieresan till Skottland. När samtalen väl satt igång tar samtalsämnena aldrig slut.

21:15. Sällskapet börjar röra sig tillbaka mot hotellet. Godis införskaffas på vägen och sedan väntar häng i mindre konstellationer på rummen och i bastun.

Lördag den 3 december
07:20. Väckarklockan ringer, dags att ta en dusch och göra vid sig.

08:00. Frukostbuffé. En efter en ansluter sig ledamöter, valberedning och dechargerevisorer, som alltid finns med för att granska CS arbete. Något arbetet under året lett till är höga förväntningar på frukostbufféer och denna lever upp till dem alla med undantag för en punkt. Det bjuds varken på pannkakor eller våfflor. Annars finns inget att anmärka på och det är en mycket nöjd skara som lämnar frukostmatsalen.

08:45. Julkalendern. Kollektivt tv-tittande på ett av rummen.

09:00. Styrelsemötet öppnas. Ledamöterna sitter bänkade runt konferensbordet och formaliapunkter betas av en efter en innan man kommer in på rapporteringar av olika slag. Vad har alla gjort sedan sist? Hur har de företrätt LR Stud CS? Vilka arrangemang har vi närvarat vid och hur gick det? Vad händer ute i våra lokalföreningar och har det hänt något speciellt på fronterna där CS har speciell bevakning? Har det skett några politiska utspel kopplat till skolpolitiken eller har någon av de för LR Stud intressanta organisationer både i landet och internationellt hittat på något nytt som är speciellt?

10:30. Fikapaus

10:45. Mötet återupptas med uppföljning av tidigare beslut samt planering inför LR Studs Konvent 2012 i Göteborg.  Även Lärarnas Riksförbunds kongress som infaller vart fjärde år och nu närmast i maj 2012 diskuteras.

13:00. Lunch och 15 personer beger sig ut i centrala Stockholms lunchrush. Tillslut lyckas alla få i sig någonting trots att en del får det i form av en baguette på språng tillbaka till styrelsemötet. Note toself: ibland kan det vara bra att boka bord även till lunch om ett halvstort sällskap ska förväntas ha ätit och återsamlats en timme senare.

14:00. Mätta och glada drar mötet igång igen och nu ska det diskuteras ordförandenätverk. Det rapporteras från det senaste nätverket som ägde rum telefonledes och styrelsen spånar kring olika utvecklingsområden och förslag att presentera i framtiden. Nätverket är något som lokalordförandena håller i själva och således styr det själva över agendan.  Även LR Studs åsiktsdokument Livslångt Lärande diskuteras innan det återigen är dags för en bensträckare i samband med eftermiddagsfikan.

15:38. Fikapaus

16:02. I samband med ajourneringen ansluter sig Bosse Jansson Lärarnas Riksförbunds 2:e vice Ordförande och LR Studs fadder i Förbundsstyrelsen FS. Han är allt som oftast med under stora delar av CS-mötena och stöttar studerandeföreningen med sin stora erfarenhet och genom att komma med råd, förslag och nya perspektiv. Innan det blir middag går styrelsen igenom den nyss genomförda studieresan till Skottland, listar förslag till propositioner inför konventet samt spånar planer kring vad LR Stud skulle kunna ha som sitt stora happening i Almedalen 2012.

17:43. Mötet ajourneras och styrelsen får instruktioner att infinna sig i lobbyn kl.18:30. De som kommer senare än 18:40 hänvisas till valfri snabbmatskedja.

18:39. Hela sällskapet lastas in i tre stora taxibilar som åker iväg mot okänd destination.

18:54. Kortegen anländer till ett hus ute i skogen där ett dignande julbord står framdukat. Återigen sätts styrelsens sociala kompetens på prov och fast det försöks så har folk svårt att hålla sig från ämnen som kretsar kring de främsta gemensamma nämnarna: engagemang och intresset för skol- och utbildningspolitik!

21:47. Nya taxibilar för sällskapet tillbaka till stan och en ny omgång med bastubad. En del passar även på att gå ut på lokal för ett glas medan andra somnar ovaggat så snart de kommit innanför rumsdörren.

Söndag den 4 december
07:30. Väckarklockan ringer och morgon inleds på liknande manér som dagen innan.

08:00. Kärt återseende av buffén i frukostmatsalen.

08:45. Julkalendern

09:00. Styrelsemötet återupptas och det konstateras att det är dags att lägga på en rem för att allt ska hinnas med innan dagens slut. Förmiddagens stora punkt är att behandla alla de äskanden som inkommit från lokalföreningarna. Jämförelsevis är de nu inkomna äskandena av mycket kreativ- och nytänkande art. Det har äskats om aktiviteter som sträcker sig från Case-studies till skidresor och från upptryckning av kaffemuggar i papp med olika fyndiga slogans på till föreläsningar på specifika ämnen för att komplettera våra utbildningar och resor till Almedalen. Man har tänkt både högt och lågt vilket fick styrelsen att efter lite diskussion att ta beslutet att bevilja alla. Så till våren gäller det att hålla utkik och vara uppmärksam så man inte missar att anmäla sig till någon av alla fantastiska aktiviteter i lokalföreningarna runt om i landet.

10:39. Fikapaus

11:00. Mötet återupptas och nu rapporteras det från Saco Studentråds kongress som LR Stud deltagit vid. LR Stud är en av de största föreningarna och har därför haft många mandat att använda sig av under kongressen som ägde rum på Bosön, Lidingö sista helgen i november.  Innan lunch ansluter även LR:s Studenthandläggare som har ett intresse av att stärka LR Studs lokalföreningar och verksamheten för studenterna ute på högskoleorterna. Samtalet med honom kommer därför att handla om detta.

13:00. Lunch som denna gång går mycket mer snabbt, kvickt och lätt!

14.00. Återsamling och uppdelning i tvärgrupper baserat på de arbetsgrupper som CS annars jobbar mest i. I dessa tvärgrupper diskuterar nu de förslag till propositioner som listades under gårdagen. Resultat blir att listan över förslag utökas ännu mer. Nu finns en god grund till vidare arbete inför LR Studs konvent 2012.

15:00. Mötet återupptas och nu höjs takten och effektiviteten ännu mer. Det gäller att hinna med så många som möjligt av de resterande punkterna då diskussion på ett fysiskt möte visat sig vara minst 10 gånger smidigare än att sköta det över det forum som styrelsen använder både dag och natt vid sidan av sina studier. Resultatet blir att man i alla fall nästan lyckas gå igenom alla punkter, endast ett fåtal lyfts till forumet innan folk måste lämna mötet för att hinna med sina tåg, hem till studierna igen.

16:31. Mötet avslutas.
Det näst sista styrelsemötet för CS 11/12 är över och det sista går av stapeln i januari. Sedan, vid konventet i mars kommer det att utses en ny styrelse som brinner av engagemang, som har driv och en önskan om att förändra skolvärlden och vår studentvardag som blivande lärare och studie- och yrkesvägledare. En ny styrelse som kommer förverkliga visioner och genomföra stordåd. 

Vill du som läser detta just nu vara en del av detta är det bara att du hör av dig! Valberedningen intervjuar för fullt inför att de ska presentera sitt förslag till kommande styrelse och kanske är det just dig de behöver! Annars är du såklart alltid välkommen att engagera dig i någon av våra lokalföreningar eller starta upp en ny om det inte finns någon just där du läser!

Chansen finns i alla fall för dig att om ett år vara en av de ledamöter som nu precis kommit hem från det näst sista CS-mötet. Chansen finns att det är just du som därför önskar att tiden gick lite långsammare och att du kunde få möjligheten att göra ännu lite mer saker innan det var dags att lämna vidare uppdraget. Trots vemodet i att avslutet närmare sig är det ändå en fantastisk känsla du har. Tänk på allt du varit med om, allt LR Stud och uppdraget i CS gett. Det är det långt ifrån alla som tar och får chansen att uppleva detta!

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-09 08.28