Logga in

- Anpassa textstorlek +

”Facket gör mig snabbare till en bra lärare”

På bara ett halvår har lärarstudenten Marah Issa både blivit studentinformatör åt Lärarnas Riksförbund och startat upp en lokal LR Stud-förening i Jönköping. Tiden hon lägger på facket har hon snabbt tillbaka tycker hon.
– Jag känner mig mycket bättre förberedd för att börja undervisa nu, jämfört med vad jag kände för sex månader sedan, säger hon.

Marah Issa

Varför är det bra att engagera sig i facket redan när man pluggar?
– Jag tror att man blir en bra lärare på kortare tid. Som student vet man kanske bara att man vill bli lärare och jobba med elever, men som aktiv i LR Stud får man ut mycket mer av utbildningen.

En bra lärare snabbare? Hur menar du då?
– På utbildningen får man faktakunskaper, men det räcker inte. Genom LR Stud kan man lära sig saker så att man är mer mentalt förberedd på att stå inför en klass när man börjar jobba.

Vad kan man lära sig?
– Man kan gå på föreläsningar och få reda på praktiska saker som hur man gör en årsplanering, hur man motiverar elever eller hur det är att jobba på en mångkulturell skola. Sedan tycker jag att man får mycket tips genom att läsa hur andra lärare gör i Lärarnas Riksförbunds nyhetsbrev och i Skolvärlden.

Vad är det roligaste med att jobba med LR Stud?
– Det är jätteroligt att få träffa så många andra studenter, berätta om facket och diskutera skola och utbildningen. Det ger mig jättemycket tillbaka! Sen är det ju roligt att känna att jag snabbare bli en bra lärare. Jag ser det som att jag spar tid och vinner kunskap, så det är bara positivt.

Varför är du själv med i Lärarnas Riksförbund?
– I Lärarnas Riksförbund finns massor av lärare som kämpar för lärares rättigheter, och när man är med får man verkligen lära sig vilka rättigheter och skyldigheter man har. Sen kan man få goda råd av facket inför en anställning eller när man ska ha lönesamtal. Det är också en stor trygghet att veta att man har någonstans att vända sig om det skull uppstå problem. En annan bra sak med Lärarnas Riksförbund är att man kan få fortbildning genom seminarier och föreläsningar när man har börja jobba, det kommer ju ny kunskap hela tiden.

Varför valde du att bli lärare?
– Lärare är världens viktigaste yrke tycker jag. Men för att bli en bra lärare räcker det inte med goda ämneskunskaper, man måste ha en god didaktisk förmåga och kunskap om vad hela yrkesrollen innebär. Det är vårt mål i LR Stud, att alla lärare ska förstå vad hela arbetet innebär innan man kommer ut. Varför inte passa på att ta reda på allt sådant redan innan du börjar jobba?

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2015-02-06 09.08

Marah Issa

Läser andra året på
grundlärarprogrammet 4–6 på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping.

Marah Issa är studentinformatör
på högskolan och har under höstterminen 2014 varit med och startat LR Studs lokalförening i Jönköping.


Vill du också engagera dig?

Som student är du självklart varmt välkommen att bli aktiv, och det finns många sätt att engagera sig på.