Logga in

- Anpassa textstorlek +

Introduktionsperioden i fokus i Almedalen

Självfallet var LR Stud i Almedalen även i år. För andra året i rad var det lärares introduktionsperiod som stod i fokus för oss.

Vi är oroliga för hur det kommer att se ut för studenterna när de tagit sin examen. I Skottland hade man tidigare det system som Sverige har idag för introduktionsperioden. Skottland valde dock att ändra systemet eftersom det inte blev bra. De införde ett introduktionssystem för nyexaminerade lärare med garanterade platser. Under Almedalen hyllade vi Skottlands system genom att under veckan bära kilt.

Kiltarna väckte uppmärksamhet

Kampanjen blev mycket lyckad. Under hela veckan väckte vi uppmärksamhet med våra kiltar - även i media. Kampanjens höjdpunkt var under onsdagen. Vår ordförande Freddy Grip och Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner skrev på politikerbloggen. De hävdade att vi behöver en tydligare dimensionering av lärarutbildningen i kombination med statligt garanterade introduktionsplatser för att lärarlegitimationsreformen ska få de positiva effekter som vi önskar. Dessutom blev Freddy och Metta intervjuade i TV4.

Senare under onsdagen anordnade vi i LR Stud ett lunchseminarium med Bertil Östberg (utbildningsdepartementet), Maria Stockhaus (Sveriges kommuner och landsting), Ingela Fondin (Sveriges skolledare). Bertil Östberg tyckte att förslaget om garanterade introduktionsplatser skulle kosta för mycket, även om hans siffror också innehåller summan för alla nya lärartjänster som tillsätts under året. Enligt Stockhaus kommer kommunerna att klara av uppdraget. Ingela Flodin var precis som oss mycket orolig för hur det kommer att gå framöver. Bland annat tog hon upp problemet med att inte alla rektorer har den nödvändiga kompetensen som behövs för att bedöma nya lärare under perioden.

Stort intresse för nya rapporten

I samband med seminariet släpptes vår rapport Nya lärares introduktionsperiod – hot eller möjlighet (ladda ner rapporten genom att klicka på länken till höger). Rapporten består av en bakgrundsdel om det skotska systemet för introduktionsperiod, en undersökning om hur studenterna i Sverige ställer sig till garanterade platser samt sju möjliga förändringsvägar. Rapporten slutsats visar att många lärarstudenter är oroliga inför sin kommande introduktionsperiod. Antagligen eftersom de känner sig osäkra på om de verkligen kommer att få det stöd de har rätt till. Dessutom är en majoritet positiv till ett system med garanterade introduktionsplatser som finns i Skottland.

I Almedalen fick vi också möjligheten att träffa en rad olika politiker, precis som förra året. I år träffade vi Tomas Tobé (M), Ibrahim Baylan (S), Jabar Amin (MP) och Rossana Dinamarca (V). Vi fick möjligheten att ge de ett exemplar av rapporten samt berätta om den. Alla politiker vi träffade lyssnade och tog till sig av det som vi tog upp. Syftet med politikerträffarna är inte bara att lyfta frågor som vi vill understryka utan det handlar också om att bygga upp ett förtroende och ett kontaktnät.
 
LR Stud medverkade i övrigt på många av de skolseminarier som anordnades under hela veckan. Självfallet var våra tröjor med texten ”Engagerad hellre än likgiltig” ett ständigt inslag under politikerveckan i Almedalen. Men nästa år ska vi synas ännu mera...

Freddy Grip och Ibrahim Baylan (S).

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-06-07 12.34