Logga in

- Anpassa textstorlek +

LR Stud en självklar röst på Lärarnas Riksförbunds kongress

Tiden mellan de olympiska spelen — den egentliga olympiaden — hamnar ibland i själva spelens och idrottsutövandets skugga. Självklart, kan man tycka — det är ju spelen och atleterna folk vill se. Men vad gemene man kanske inte alltid tänker på, är att atleternas uppvisning bara är en försmak på de kommande fyra årens hårda arbete.

Av: Malin Einarsson, LR Stud Linköping
I maj 2012 hölls Lärarnas Riksförbunds kongress; en kongress, som likt de olympiska spelen återkommer vart fjärde år, där det beslutas om vilka riktlinjer förbundet ska arbeta efter de kommande åren. Metta Fjelkner, vår omvalda ordförande, var givetvis på plats, och redan under kongressens andra dag presenterade hon statistik som bekräftar att Lärarnas Riksförbund är Sveriges största fackförening inom sociala medier. Det visar på framåtanda, på att vi är en rörlig organisation och att vi har ett enormt inflytande — inte minst i skoldebatten. Att Lärarnas Riksförbund är viktigt, både för skolfrågorna och politikerna, vittnade också politikerbesöken om. Jan Björklund, Gustav Fridolin och även Stefan Löfven höll tal på kongressen, och den trojkan kan knappast kallas för lättviktare. Lärarnas Riksförbund har en stark röst i skolopinionen, en röst vi måste fortsätta värna om.
                                                                   
Mitt i denna kongressmet, bland politiker och förbundstoppar, befann sig elva representanter från LR Stud. Elva personer, från olika lärosäten, med varsin röst för Lärarnas Riksförbund.
 
I samhällsdebatten höjs det röster om lärare och skola. I förbundet kunde vi höra lärare kräva bättre arbetsförhållande, mer tid till undervisning och eleverna — men också statligt ansvar i högre grad. Vi lärarstudenter kom heller inte kravlösa. Framtiden för oss är oviss; med en bordlagd legitimation och stora frågetecken kring introduktionsperioden. Det är viktigt att göra sin röst hörd. Många av de motioner som LR Stud hade skickat in hörsammades på kongressen. Vi gläder oss åt att förbundet har valt att arbeta för ökade insatser för nyexaminerade. Det är ingen lätt värld man hamnar i som nyexaminerad. Frågor om lön, arbetstid och rättigheter kan vara svåra att ta till sig på egen hand. Då behövs vägledning — och de resurser som läggs på de nyexaminerade kommer väl till pass där.

Under kongressen beslutande man också att Lärarnas Riksförbund ska arbeta i riktning för garanterade introduktionsplatser, en fråga som LR Stud har drivit med tanken om ersättning till de skolor och mentorer som tar på sig ansvaret för en nyexaminerad. Utebliven ersättning och ingen garanterad introduktionsplats kan, enligt LR Stud, leda till att de nyexaminerade blir en utsatt grupp som får svårigheter med sin legitimation. Så, det var fantastiskt roligt att denna motion gick igenom.
 
För oss studenter som närvarade, var det sannerligen en upplevelse som kommer finnas med oss långt fram i livet. Kongressen öppnade våra "LR-ögon" på ett helt nytt sätt, och det framgick verkligen hur kärnan i organisationen ser ut. Den solidaritet och det kollektiva stöd vi möttes av gav värme. Vi har aldrig varit så stolta över att ha valt Lärarnas Riksförbund. Samhörighetskänslan var enorm — tillsammans är vi starka! Vi fick, tillsammans med övriga kongressdeltagare, äran att skapa Lärarnas Riksförbunds framtid. Bara den känslan är häftig och svår att beskriva. Men vi i LR Stud vill tacka alla som gjorde kongressen till att oförglömligt minne, och förbundet för den starka röst ni har givit till oss studenter.
 
Och glöm inte: om fyra år är det kanske du som representerar LR Stud på kongressen. Då är det kanske du som är atleten. Då sätter kanske just du arbetet för de kommande fyra åren i rullning.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-15 15.27