Logga in

- Anpassa textstorlek +

LR Stud i Almedalen

I år fortsätter LR Stud traditionen att kavla upp sina ärmar, sticka ut sin haka och ge sig in i den politiska debatten på högsta nivå. I sommar reste vi, tolv engagerade studenter, till Almedalen för att påverka och lära oss om den aktuella skolpolitiken. Seminarier, debatter, diskussioner, möten, kampanjande och massa annat klämdes in under den hektiska veckan. Konceptet "packat schema" fick åter igen ett passande ansikte. 

Vår stora kampanj "Vi är oroliga..." handlade om att uppmärksamma problematiken kring introduktionsplatserna. En del av den kampanjen var Berra — den introduktionsplatslöse läraren. Freddy Grip, från Centrala Styrelsen, var utklädd och gick omkring på Visbys gator med en kundvagn fylld med lärarattiraljer och en skylt på magen. Poängen var såklart att uppmärksamma det faktum att nyexade lärare kommer kunna få stora problem att komma ut på den faktiska arbetsmarknaden.

Att träffa och påverka viktiga människor inom svensk skolpolitik låg självklart högt på agendan. Vi lyckades få flera långa möten med nyckelpersoner inom svensk skolpolitik — bland annat Mikael Damberg (S) och Anders Wallner (MP). LR Studs filtar och fika på gräset i Almedalen blev mycket uppskattat. Mikael Damberg uttryckte bland annat en stor beundran över vår kampanj och att vi lyckats få dit så mycket folk till Almedalsveckan - han hade gissat på att vi var närmare fyrtio på plats medan vi faktiskt bara var tolv.

Självklart träffade vi även detta år vår skolminister Jan Björklund. Vi visade upp Berra och belyste vår oro inför framtiden. Som väntat svarade Björklund med att vi inte hade något att oroa oss för, att vi alla minsann skulle få en introduktionsplats. Att utbildningsministern väljer att lova oss detta är naturligtvis häpnadsväckande med tanke på att det är ett löfte han inte i praktiken kommer kunna hålla — vi kommer naturligtvis påminna honom om detta löfte framöver.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-30 10.25