Logga in

- Anpassa textstorlek +

LR Studs Konvent 2015 - Med blicken mot förskolan och framtiden

Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings årliga konventet tog plats i Göteborg under slutet av februari.

Ambitiösa, kunskapstörstande och engagerade lärar- och studie- och yrkesvägledarstudenter från hela landet samlades för att besluta vad LR Stud ska arbeta med under det nya verksamhetsåret och välja en ny central styrelse. Till ny ordförande valdes undertecknad. 

Under konventet tog vi ställning till en många intressanta motioner och propositioner. Vi beslutade bland annat att arbeta för att LR ska organisera förskollärare. Vi ser det som en naturlig utveckling till följd av att förskollärarutbildningen har blivit akademisk och förskollärare nu kan erhålla legitimation. Det tog inte lång tid innan det blev en intensiv debatt, både inom förbundet men även utanför, om beslutet vi fattade. Vi följde upp konventets beslut snabbt genom att skriva om vikten av att inkludera förskollärarna inom LR i en debattartikel i Skolvärlden.

Konventet valde även att ta ställning i frågan om ett obligatorium för gymnasieskolan. Vi beslutade att det är fel väg att gå. Andelen elever som inte fullföljer sin gymnasieutbildning är mycket liten, och för de eleverna anser vi inte att ett obligatorium är rätt väg att gå. Den politiska debatten har varit intensiv i frågan om ett obligatorisk gymnasieskola, men även det drivande partiet, Socialdemokraterna, har börjat vackla i frågan. Detta tydliggjordes under Ekots lördagsintervju med gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic då hon konstaterade att det inte finns ett utbrett parlamentariskt stöd för frågan i sig.

Den externa fokusfrågan som konventet beslutade om handlar om rätten till vår profession. Det är visserligen en mycket bred fråga, men jag anser att den kan vara otroligt användbar för att nå ut med våra budskap. Den ger oss flexibilitet som förening. Genom att fokusera på rätten till vår profession kan vi vara snabbt på bollen vid exempelvis ett politiskt utspel som rör skolan och våra yrken. Rätten till vår profession kan exempelvis beröra ämnen såsom tilliten till lärarkåren, studie- och yrkesvägledarnas arbetsuppgifter och den administrativa börda som drabbat våra professioner. 

Nu börjar arbetet på riktigt. När detta skrivs så har vi precis avslutat det första mötet för den nyvalda styrelsen. Idéer har börjat formats, planer börjat utarbetats och artiklar börjat skrivas. Vi är riktigt taggade på att förvalta det förtroende konventet givit oss på bästa möjliga vis!

Väl mött,

Isak Skogstad
ordförande


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2015-03-11 11.58