Logga in

- Anpassa textstorlek +

LR Stud Uppsala besökte Sydkorea​


LR Stud Uppsala åkte i februari till Sydkorea för att utforska deras skolsystem. Med sig hem hade de en massa intryck som blev till en föreläsning. Sepand Doroudian från LR Stud Uppsala har nedan sammanfattat föreläsningen.

Elever och fackliga företrädare från LR Stud Uppsala i en skola i Sydkorea

Den 28e februari 2013 åkte sju stycken medlemmar från LR Stud Uppsala till Sydkorea för att bekanta sig med den omtalade sydkoreanska skolan. Under en veckas tid hade vi den stora äran att besöka en kvällsskola (Namkeyong Hagwon), en High-School (Sangil Women's High School), ett universitet (Sookmyung Women's University), en internationell skola (Seoul Foreign School) och sist men absolut inte minst The Korean Teachers and Education Workers Union (KTU), vilket ni på namnet hör är landets lärarfack. Under dessa besök har vi fått träffa elever, lärare, rektorer, studenter, universitetslärare och fackligt aktiva som alla bidragit med att ge sin bild av den koreanska skolan. När vi kom hem från resan var vi såklart ivriga att dela med oss av vår bild av den koreanska skolan och alla de insikter som vi kommit till under resans gång. Som en första ansats till att nå ut med våra nyvunna kunskaper till andra LR-medlemmar med flera bestämde vi oss för att hålla en föreläsning om den sydkoreanska skolan, vilken ägde rum tisdagen den 26 mars på Blåsenhus i Uppsala. Nedan följer en sammanfattning av föreläsningskvällen och ett urval av vad som kom upp till diskussion:

Föreläsningen hölls av oss sju medlemmar som var iväg på resan. För att nyansera bilden av den sydkoreanska skolan (och för att alla skulle komma till tals) delade vi upp den i 7 olika områden, nämligen skolsystemets organisation, elevernas perspektiv, lärarperspektivet, universitetets roll, den internationella skolan kontra den sydkoreanska samt lärarfacket. De ca. 15 personer som hade kommit för att lyssna ställde ofta frågor under föreläsningens gång vilket skapade en del intressanta diskussioner. Efter halva föreläsningen, som totalt höll på i knappa två timmar, bjöds det på fika och gästerna fick möjlighet att se material från resan och ställa ytterligare frågor. 

När presentationen var slut handlade diskussionerna mycket om den enorma press som sätts på koreanska elever. En genomsnittlig koreansk elev lägger cirka 10-14 timmar på skolarbete varje dag, vilket är ganska svårt att smälta för oss som inte är vana vid det. Hur mår eleverna då? undrade en i publiken. Nja, inte så bra om man ska tro självmordsstatistiken och mätningar av elevtrivsel. Finns det något positivt med den koreanska skolan? Ja, utbildning värderas högt och eleverna är väldigt drivna. Sen kan det såklart diskuteras hur denna drivkraft skapas. Vi berättade om en väldigt framstående elev på Sangil Women’s High School som kom fram till oss och hade väldigt starka, kritiska åsikter om sitt lands utbildningspolitik, som enligt henne endast gick i storföretagens ledband. Hon ville ha mer utrymme för kreativitet och personlig utveckling och ett mer pluralistiskt klassrum. Samma röster hörde vi från fackförbundet Korean Teachers and Education Workers Union som på ett beundransvärt sätt sätter sig emot den rådande utbildningsfilosofin i landet som endast går ut på ”teaching to the test” och som skapar en mördande konkurrens bland landets elever. KTU själva lever även de under väldigt svåra förhållanden då de jämt och ständigt motarbetas av staten som numera hotar med att förklara deras organisation illegitim. Detta på grund av att KTU inte accepterar statens krav på att avskedade lärare inte kan vara fackanslutna. Som fackligt aktiv gjorde det ont att se hur KTU behandlas i ett land som är i akut behov av just de värderingar som KTU står för. Vi från LR Stud Uppsala kan bara hoppas att våra kollegor i Sydkorea går en ljus framtid till mötes.  

Vi i LR Stud Uppsala är väldigt tacksamma för att ha fått möjligheten att göra denna resa och delar mer än gärna med oss av de erfarenheter vi har av den sydkoreanska skolan. Om ni har några frågor kring resan får ni gärna höra av er till uppsala@stud.lr.se

Sepand Doroudian

Genom LR Stud Uppsala

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-10 08.31