Logga in

- Anpassa textstorlek +

Så var höstens dubbla konferenser

Läs om LR Studs höst- och SYV-konferens och dess innehåll. Vi bjöd på paneldebatt, workshops, föreläsningar och mycket, mycket mer!

Intresserade konferensdeltagare

Under helgen 13-15:e november Fyllde LR Stud upp Victoria Tower i Stockholm med dubbla konferenser. Den första, SYV-konferensen för studie- och yrkesvägledarstudenter, var faktiskt den första någonsin i LR Studs regi. Fredagen inleddes med en paneldebatt med skolpolitiker, Sveriges elevkårer och Saco Studentråd om ämnet SYV var det som serverades först för våra deltagare från Malmö. Umeå och Stockholm. Debatten tydliggjorde att många politiker inte säkert vet vad studie- och yrkesvägledare faktiskt arbetar med, något som våra deltagare tog fasta på genom att bland annat skriva motioner inför LR Studs årskonvent.

Två workshops var temat för lördagen där Glenn Rafors, en av LRs bloggare, ledde en workshop om den nya maskinåldern, det vill säga hur bland annat digitalisering och effektivisering utrotar många av dagens jobb och hur det påverkar vårt samhälle. Även Leif Andergren ledde en workshop om det vägledande samtalet utifrån sin bok Samtala och vägleda.

Debuten för SYV-konferensen var lyckad och platserna fylldes upp med råge, bli inte förvånad om även 2016 innehåller en SYV-konferens – håll ögonen öppna!

Konferens nummer två, Höstkonferensen för lärar- och SYV-studenter, fortsatte under lördagen och söndagen var med sina 90 deltagare LR Studs största evenemang under hela året, näst efter konventet. Platserna till konferensen utökades två gånger, andra gången efter det fruktansvärda terrordådet i Trollhättan. Temat, en trygg skola, är kanske idag viktigare än någonsin. Fokus under helgen låg på att skapa en trygg skola för elever men också för lärare. Föreningen Tilia talade om psykisk ohälsa bland barn och ungdomar, medan Immanuel Brännemo talade om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Båda föreläsningarna lyfte dolda faktorer som skolan måste belysa och bemöta, och hur du som vuxen i skolan kan bidra till ökad trygghet hos dessa elever.

Susanne Sjögren från lärarnas yrkesetiska råd talade om komplexiteten mellan tillsynsplikten och utvisningsrätten, och påminde om att en elev aldrig är ett problem - eleven befinner sig i ett problem. Hon talade om hur centralt det är att fråga eleven: Vad behöver du? Hur vill du att vi ska göra när det inte funkar? Elevinflytande lyftes också under helgen som nyckel till en tryggare skola. Henrik Sköld ställde frågan: hur bör man som lärare hantera sociala medier och internet i klassrummet? Otrygghet kan följa en elev genom den digitala arenan både till, från och under skolan. Därför måste lärare vara väl insatta i elevernas nätvanor, och även där ta ett vuxet ansvar.

Nästa stora evenemang är LR Studs årskonvent som är vårt högsta beslutande organ vilket innebär att vi bland annat behandlar motioner från medlemmar och väljer nästa centrala styrelse.

Hur du anmäler dig till årskonventet återkommer vi med inom kort.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-12 14.20