Logga in

- Anpassa textstorlek +

Spännande höstkonferens med LR Stud

Kristofer Eriksson delar med sig av sina intryck från Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings höstkonferens.

Av: Kristofer Eriksson

Det var med blandade känslor jag anlände till Hagabergs Folkhögskola där Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings höstkonferens skulle äga rum den sista oktoberhelgen år 2012 för att samtala om skolan och vart den är på väg. Å ena sidan var jag fylld med en känsla av förväntan för både vad och hur mycket jag skulle lära mig. Å andra sidan var jag otroligt nervös eftersom detta var första gången jag skulle få träffa alla medlemmar, jag vill ju göra ett gott intryck. Och precis som att man vill göra ett gott intryck vill man även få ett gott intryck tillbaka. Denna tjänst tillgodosågs hos mig av bland annat Anders Almgren och Magnus Blixt som är verksamma lärare i grundskolan. De förförde mitt lärarhjärtas alla hjärtslag med fascinerande föreläsningar om deras syn på vad en lärare är och hur mycket man som enskild lärare kan betyda för elever.

Men inte nog med detta fanns det också såklart tid och rum för diskussion. Vad vore en konferens för blivande lärare samt studie- och yrkesvägledare utan diskussion? Magnus lät oss diskutera olika fall som bland annat behandlade hur man som lärare skall hantera den disciplinära åtgärden kvarsittning. Är det ett straff att få vara kvar efter ordinarie skoltid och få lära sig mer än alla andra? Eller är det en förmån? Konferensen bidrog även med ett åsiktstorg där vi alla tillsammans i flera omgångar i smågrupper diskuterade relevanta frågor som t.ex. huvudmannaskapet, introduktionsåret för nyutexaminerade lärare och arbetsbelastningen för skolans anställda.  

Sist men inte minst gavs det plats för politikerna att göra sin talan hörd. Representanter från FP, MP och S diskuterade och debatterade tillsammans med vår ordförande Freddy Grip inför en spänd och förväntansfylld publik med medlemmar från LR Stud. Helgens föreläsningar, debatter och diskussioner hade gett oss alla möjligheter att ställa relevanta och givande frågor som vi hoppas politikerna har givande svar på. Inte helt oväntat har politikerna helt olika åsikter rörande många frågor. Jag upplevde, till mitt stora förtret, att vi inte fick något svar som löste de problem som vi alla såg när frågorna ställdes till politikerna.  

Men trots detta kände jag en vilja hos politikerna att förändra, att göra skolan till något bättre än vad den är idag, att sikta framåt och skapa en bättre framtidens skola. Precis som när jag anlände till Hagabergs Folkhögskola satt jag nu där i mullret av politikernas retorik med blandade känslor. För det var just blandade känslor jag hade. Jag vet att det är otroligt mycket jobb kvar att göra och det tynger mig när jag vet att det kommer att ta såpass lång tid. Men samtidigt gläder det mig att denna debatt gav mig de glasögon jag behöver för att se ett ljus i den mörka tunnel som skolan befinner sig i.  

Jag känner förändringens vindar blåser omkring mig och det blåser med storm. För att inte ramla med knäna i backen och resa mig med skrubbsår när stormen är över står jag hellre stadigt och engagerad än likgiltig och ovetande. Tillsammans kan vi påverka, tillsammans gör vi skillnad och tillsammans skapar vi framtidens skola.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2014-01-16 09.11