Logga in

- Anpassa textstorlek +

Studie- och yrkesvägledaren som läser på distans med närvaro

Läs vad Marzemma Jussjiewici har att säga om att studera på distans till studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet och hennes omställning från Polen till Sverige. Hon är snart klar med sin andra praktik och läser termin fyra.

Marzemma har nu sin praktik hos vuxna i behov av vägledning, deltagarna är i programmet 'stöd och matchning' där deltagarna varierar i både etnicitet och utbildningsnivå. Här gäller det att motivera och få deltagarna att engagera sig i yrkes- eller studievägar, där målet är att få en anställning eller påbörja en utbildning.

År 2006 flyttade Marzenna från Polen till Sverige och hon berättar om den svåra resan till sin utbildning som vägledare.

"Det har inte varit lätt!" - berättar hon, "när man är äldre och flyttar hit så är språket svårare att lära sig. Jag kämpade på SFI och Komvux och lyckades till slut komma in på detta program.".

Hade du kontakt eller mötte du någon vägledare på vägen till utbildningen du valt?

- I Polen finns det inga vägledare, här i Sverige träffade jag närmare åtta stycken innan jag fick den hjälp jag verkligen behövde. Den sista vägledaren jag mötte är den person som verkligen engagerade sig i min situation och också den som gjorde det visuellt för mig vad jag ville arbeta med. Jag vill bli vägledare och arbeta med vuxna personer, gärna på Komvux. Jag tror jag vill vara en förebild för andra nyanlända, särskilt kvinnor som vill utbilda sig.

Vad har du lärt dig hittills som du uppskattar?

- Jag har fått en bättre självkännedom om mig själv och mina värderingar, men det jag lärt mig är hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och hur utbildningssystem är uppbyggt. Sen tycker jag väldigt mycket om samtalsmetodiken och dess olika faser, det är spännande att prova dem i praktiken.

Varför har du valt att läsa på distans?

- För möjligheten att arbeta och styra min egen studietid mer. Det är tufft ändå tycker jag, ibland kan det bli för mycket att läsa. I Kursen Utbildningspolitik och utbildningsväsendet hade jag det rätt tufft måste jag säga, den gick över jul också och då är det inte så lätt att få in studierutiner tänker jag.

Varför blev du medlem i LR Stud?

- Jag tycker det är viktig att få sin röst hörd och därför blev jag medlem. Jag sparar alltid på Skolvärlden som kommer i brevlådan. Dessutom är jag intresserad av att gå på kurserna som erbjuds av LR Stud, men ibland så krockar mina kurser med LR Studs så det är lite synd.

Finns det någonting du tycker LR Stud kan göra bättre?

- Jag saknade en informationskväll eller dag om vad LR Stud gör och är och vilken nytta jag kan ha av LR Stud som student i början av mina studier. Eller en föreläsning direkt efter rekryteringen så att man också kan träffa andra som nyligen blivit medlemmar.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2015-04-22 22.33