Logga in

- Anpassa textstorlek +

Studieresa till Skottland

I slutet av november anordnade LR Stud en studieresa till Edinburgh i Skottland, med chans för oss medlemmar att få följa med. Som vanliga medlemmar i LR Stud kändes det otroligt kul att få den möjligheten och på nära håll uppleva ett annat skolsystem, som det skotska. Att med egna ögon få se och prata med nyexaminerade lärare som genomgår sitt garanterade introduktionsår var häftigt.

Syftet med resan var att ta del av erfarenheter och kunskaper gällande introduktionsperioden för nyexaminerade lärare som infördes i samband med den skotska lärarlegitimationen för ett antal år sedan. Vid införandet uppstod stora problem när de nyexaminerade lärarna själva var tvungna att söka sina introduktionsplatser och mentorer.

Det var svårt att motivera rektorerna i Skottland till att satsa på en nyexaminerad lärare som behövde genomgå ett provår med tillgänglig mentor och således nedsatt undervisningstid med full lön. Systemet fungerade inte och något behövde göras för att rädda situationen. Skottland införde ett nytt system med garanterade introduktionsplatser.

Under vår studieresa i Skottland fick vi bland annat träffa nyexaminerade lärare som gick sitt provår. De delade med sig av sina erfarenheter och var lättade över att det fanns en platsgaranti för dem. Ashley, en av lärarna som vi träffade, berättade att de 50 minuter som de varje vecka hade till förfogande med sin mentor inte var tillräckliga. Överlag var hon ändå positiv till utformningen av sitt provår och sa att erfarenheten gjorde henne förberedd inför sitt kommande yrkesliv som lärare.

Sverige står i dag inför en liknande situation med kravet på att göra en introduktionsperiod under minst ett år för att få ut en lärarlegitimation. Risken finns att Sveriges 290 kommuner inte kommer att hantera introduktionsperioden på ett bra sätt för oss lärarstudenter, och vi är oroliga för att likvärdigheten kommer att påverkas i en negativ riktning.

Det är viktigt att vi i Sverige tar lärdom av andra skolsystem, som det i Skottland och inte upprepar samma misstag. Det är nu på sin plats att vi i Sverige, innan det är för sent, inför garanterade introduktionsplatser för nyexaminerade lärare! Vi måste ge framtidens lärare de bästa förutsättningarna för att klara sig som yrkesverksamma lärare.

Elias Dietrichson och Zandra Andersson — Medlemmar i LR Stud och studenter på lärarprogrammet, vid Stockholms Universitet.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-09 10.32