Logga in

- Anpassa textstorlek +

Tolerans och normkritik på dagordningen

Nu är det klart, programmet till årets Höstkonferens med temat ”En skola fri från rasism” bjuder på två heldagar fullspäckade med allt ifrån samhällsdebatt till metodik i klassrummet.

Vad är egentligen rasism? Vilket hot utgör nazistiska grupper? Och varför samlades 20 000 personer i Stockholmsförorten Kärrtorp förra året?

Om detta kommer vi att få höra av Mohammed Tuffaha från stiftelsen Expo, som granskar rasistiska och nazistiska rörelser i Sverige och Europa, och Per-Åke Westerlund, aktivist och författare till boken ”Från Kungsan till Kärrtorp – lärdomar av 25 års antirasism”.

LR Studs egna Jasmin Andersson, studenten som fick en kursbok återsänd och reviderad av förlaget efter att ha anmält en rasistisk beskrivning av Martin Luther King som ”negerledare”, kommer tillsammans med representanter för skolledare, lärare och elever i en paneldebatt diskuterande skolans roll i att motverka rasism.

Sex av tio lärare på högstadiet möter rasism i klassrummet, men inte alla lärare vet hur en ska hantera detta. Vet du?

Lotta Björkman, gymnasielärare och dramapedagog, håller en workshop i normkritisk pedagogik där fokus ligger på att bli medveten om sin egen roll. Därefter kommer två parallella seminarium hållas, ett för de som ska arbeta mot skolans yngre åldrar och ett för de som ska arbeta mot skolans äldre åldrar lett av Christer Mattsson, lärare och utvecklare av det framgångsrika Toleransprojektet i Kungälv.

Vårt mål med konferensen? Att stärka oss inför vårt kommande yrke och ge oss de verktyg vi behöver för att kunna påverka både vår utbildning och vår framtida arbetsplats.

Höstkonferensen hålls den 22-23 november i Eskilstuna.
Anmäl dig du också och var med och skapa en skola fri från rasism!Anmälan görs här.


Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2014-11-04 11.40