Logga in

- Anpassa textstorlek +

Tryggare tillvaro för landets studenter

Vet du som student vad du ska göra om du blir sjukskriven? Vet du hur mycket föräldrapenning du har rätt till som föräldraledig student? Vad händer egentligen när du blir arbetslös direkt efter examen? Studielinjen är en kampanj från Saco, som uppmärksammar studenters bristande inkludering i de traditionella trygghetssystemen.

I dagsläget pågår en parlamentarisk utredning av trygghetssystemet till 2013. I samband med detta vill Saco studentråd påverka utredningen med kampanjen "Studielinjen".

Anledningen till kampanjen är att Saco sedan en längre tid krävt en förbättring av studenternas trygghet i form av socialförsäkringar, exempelvis vid sjukdom, föräldraledighet eller arbetslöshet direkt efter studierna. Kampanjen fokuserar på brist i trygghetssystemet för studenter - i motsats till resten av den arbetande befolkningen.

Sjukförsäkring

En fråga berör sjukförsäkringen för studenter. En sjuk student står utan försörjning under sommaren, eftersom detta är en tid utan studiemedel från CSN. Är man sjuk så behöver man först och främst ekonomisk trygghet för att kunna koncentrera sig på läkningsprocessen.

Föräldrapenning

Att få ett barn skall inte heller vara straffbart under studietiden. Men det kan kännas så, då föräldrapenningen för studenter ligger vanligtvis vid omkring 4 000 kronor i månaden.

Arbetslöshet

Blir en student arbetslös direkt efter examen är den inte berättigad till ersättning från a-kassa eftersom den inte uppfyller arbetskravet. Så kan den hamnar i ekonomiska svårigheter direkt efter studierna om inte familj eller vänner hjälper till finansiellt.

LR Stud, som är den näst största organisation inom Saco student, stöder naturligtvis kampanjen och uppmanar medlemmar att aktiv delta. Trygghet under studietiden är en fråga som berör alla studenter. Delta på webbplatsen http://studielinjen.wordpress.com. Där kan du hitta nyttig information, kommentera och dela med dig av egna erfarenheter.

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-24 13.54

Mer på internet