Logga in

- Anpassa textstorlek +

De viktigaste skolreformerna

Efter Jennys inledningstal tar Mattias Samuelsson, ledamot i den Centrala Styrelsen (CS), över för att presentera de viktigaste skolreformerna under 1990-talet.
Mattias Samuelsson, ledamot i CS

Mattias Samuelsson, ledamot i CS

Mattias inleder med att redogöra för kommunaliseringen som hade diskuterats redan sedan mitten på 1960-talet . Dels ansågs det vara en fråga om demokrati, beslut om skolan ska tas nära medborgarna, och dels handlade om att decentralisering låg i tidsandan. Men som i många andra frågor så var det främst ekonomiska faktorer som var avgörande. Skolan var en gigantisk kostnad för statens finanser och dåvarande skolminister, Göran Persson, menade att "I kommunen finns pengarna" och man ansåg att en decentralisering av skolan skulle lösa alla problem.

Mattias berättar vidare om friskolereformen från 1992. Tanken var att kvalitén skulle förbättras genom att fristående skolor skulle komma in på marknaden och konkurrera med de kommunala skolorna med ny undervisningspedagogik och med kostnadseffektivitet.

Nästa reform som genomfördes var när statsbidragen försvann 1993. "Kommunerna fick nu allt i en påse och kunde själva välja hur de skulle spendera dem" säger Mattias.

Redan året efter var det tid för nästa reform. "Den så kallade valfrihetsreformen, skolpengen infördes. Det innebar nu att de pengar en skola får för en elev följer med om eleven byter skola. Skolorna fick nu börja konkurrera om eleverna vilket förväntades leda bättre kvalitet och kostnadseffektivitet. Hur det blev med den saken kan diskuteras", avslutar Mattias. 

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Isak Skogstad

Sidan senast uppdaterad: 2013-01-10 10.51