bild på lärare

Du är lärare eller studie- och yrkesvägledare - vi är ditt fackförbund

Bli medlem i Lärarnas Riksförbund

Tillsammans arbetar vi för att du som lärare och studie- och yrkesvägledare ska få en bra arbetsmiljö, goda villkor och högre lön. Bli medlem - just nu bjuder vi på medlemsavgiften de första 6 månaderna till ett värde av 1 860 kronor.

Du är lärare eller studie- och yrkesvägledare – vi är ditt fackförbund

Hos oss hittar du bara utbildade lärare och vägledare. Inga rektorer, skolledare eller andra yrkesgrupper. Det gör att vi kan fokusera på det som är viktigt för just dig. Du får stöd och råd kring lön, arbetstid, kompetensutveckling och kollektivavtal. Vi finns för dig.

Hör på två av våra medlemmar där de berättar vad ett medlemskap har betytt för dem:

Medlem i Lärarnas Riksförbund

Medlem i LR Stud


Vi är yrkesstolta akademiker

Vi är yrkesstolta akademiker

Vi har en gedigen utbildning och är yrkesstolta akademiker. Vi ska ha den status som yrket förtjänar och en hög lön. Utbildning ska löna sig.

LR är ett förbund inom Saco - läs mer här
Vi är ett rent yrkesförbund

Vi är ett rent yrkesförbund

Alla våra medlemmar är lärare eller studie- och yrkes­väg­ledare, inga rektorer, ingen annan skol­personal. Vi vet vilka vi representerar.

Vi står på din sida - Läs mer här

Rätt lön? Vi ger dig yrkets högsta löner.

Lönen är inte allt. Men tanken är att den ska spegla din kompetens och vara rimlig i förhållande till din utbildning. Utbildning ska löna sig. För dig som utbildad, behörig och legitimerad lärare finns all anledning att ha koll på hur situationen ser ut. Det gäller även dig som studie- och yrkesvägledare. Som medlem behöver du däremot inte driva tuffa förhandlingar. Det gör vi åt dig.

Är du lärare eller studie- och yrkesvägledare?

Lärarnas Riksförbund välkomnar dig som medlem. Att vara lärare eller studie- och yrkesvägledare innebär ett stort ansvar. Lärarnas Riksförbund är helt och hållet ett yrkesförbund och vi organiserar inte skolledare eller andra yrkesgrupper. På så sätt behöver vi inte lägga tid och resurser på att förbättra chefernas löne- och anställningsvillkor. Med en homogen medlemsgrupp blir det lättare för oss att med kraft driva just medlemmarnas frågor.

Redan medlem? Ombud och smart verktyg hjälper dig.

Ditt fackliga ombud finns alltid nära. Vi finns alltid nära. Med hjälp av olika verktyg och kanaler jobbar vi hårt för att du ska kunna få stöd och råd när och där det passar dig. Därför ger vi dig många alternativ till hjälp eller självhjälp antingen via smarta verktyg på vår webbplats, genom e-post eller via telefon där du kan prata med erfarna ombudsmän om dina frågor. Det betyder att du alltid kan få svar. Det ger dig trygghet.

Rektor eller skolledare? Inte hos oss.

Ett starkt ledarskap och en bra ledare gör skillnad. Men vi väljer att fokusera på dig som lärare eller studie- och yrkesvägledare. Vi vet att det gynnar våra medlemmar att inte tillhöra samma fackförening som sin chef eller rektor. Därför får de helt enkelt välja ett annat fack, Skolledarna inom Saco Länk till annan webbplats.. Det blir bäst så.

Förmåner & rabatter

Förmåner & rabatter

Du har tillgång till många olika förmåner och rabatter. Faktum är att du enkelt kan tjäna in din medlemsavgift genom att ta del av våra erbjudanden.

Spara in medlemsavgiften
Är du student?
Studerandeförsäkring via Lärarförsäkringar

Är du student?

På väg att bli lärare eller studie- och yrkesvägledare? Då har du kommit rätt. Ditt medlemskap är kostnadsfritt hela studietiden, med flera förmåner.

Om att vara student och medlem i LR
Inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift
Inkomstförsäkring

Inkomstförsäkring ingår i din medlemsavgift

Inkomstförsäkringen gör att du kan behålla en ersättning på upp till 80 procent av din lön om du blir arbetslös. Om du samtidigt är med i a-kassan.

Om försäkringen som ingår i ditt medlemskap
Bli lokalombud

Bli lokalombud

Det allra mesta fackliga arbetet i Lärarnas Riksförbund utförs av företrädare som valts av medlemmarna – det vill säga ombud. Vill du bli ombud?

Bli lokalombud på arbetsplatsen
Nermina fick jobbet tillbaka

Nermina fick jobbet tillbaka

När Nermina var föräldraledig blev hon uppsagd från sin lärartjänst på grund av arbetsbrist, trots många års anställningstid i kommunen.

När det lönar sig att ta hjälp av facket
Råd, stöd och rättshjälp - vi finns för dig

Råd, stöd och rättshjälp - vi finns för dig

Som medlem kan du få råd och hjälp från ombud på olika nivåer inom Lärarnas Riksförbund, om du skulle få problem på arbetsplatsen.

Om får problem i anställningen

Ett lägre pris. Ett högre värde.

Bli medlem i Lärarnas Riksförbund nu. Det ger dig mervärde genom kunskap, trygghet och glädje. Nyttjar du dessutom våra medlemserbjudanden har du snabbt tjänat in hela månadskostnaden. En god investering på flera sätt alltså.

Gör som 92 000 andra, bli medlem redan idag. Ju fler vi är desto starkare blir vi.

"LR ger mig viktig kunskap om min framtida anställning, mina rättigheter som lärare och inte minst min egen möjlighet till påverkan."

Kajsa Gustafsson, lärarstudent

"Mitt fackombud i Lärarnas Riksförbund hade mod, kunskap och beslutsamhet att ställa avgörande krav när jag behövde en anpassad tjänst. Det ger råg i ryggen."

Åsa Söderström, Jönköping

"Jag gick med redan som studerandemedlem 1983. Sedan dess har jag jobbat på flera olika skolor, där LR har visat såväl kvalitet som kunskap."

Mats Ydman, lärare, Linköping

"Som lärarstudent har LR gett mig kompetensen, engagemanget och självförtroendet jag behöver för mitt framtida yrke."

Sebastian Forsman, Lärarstudent

"Jag fick beskedet att min tjänst skulle dras ner till hälften på grund av arbetsbrist, men jag kände att något inte gått rätt till. Med hjälp av mitt fackombud fick jag till sist upprättelse."

Maria Ekström, bildlärare

"Som medlem i Lärarnas Riksförbund är jag så tacksam för den hjälp jag fick via LR när jag hade svårt att få ut min pension, IPR97, då jag bytte kommun."

Viveca Karnstedt, Båstad

"Jag är med i facket för att jag vill vara med och påverka våra arbetsvillkor. LR är det självklara valet för mig därför att LR fokuserar på lärarna."

Annika Hakkestad, lärare