Ulrika fick hjälp att återfå sin tjänst

Medlemmar berättar

Kommunen skulle göra nedskärningar, och lärarkåren var inget undantag. Ulrika Runesson och tre andra kollegor sades upp från sina tjänster.

Uppdaterad

Lärarnas Riksförbund kallade då till ett lokalt fackligt möte för att informera om situationen. Utan något större hopp gick Ulrika dit.

- Där fick vi information av facket om att våra uppsägningar var felaktiga, och att vi nu kunde välja att ogiltigförklara dessa, säger Ulrika.

Det blev nästan ett helt år i ovisshet.

Kommunen insåg senare att de hade gjort fel

Lärarnas Riksförbund menade att kommunen är skyldig att inventera alla tjänster, inom den kommunala förvaltningen, inte bara lärartjänsterna. De uppsagda lärarnas kunde ju vara behöriga och kvalificerade till andra tjänster inom kommunen. Det här hade man inte gjort i smålandskommunen där Ulrika jobbade.

- Egentligen trodde jag inte att det här skulle gå vägen, säger Ulrika. Men det gjorde det!

Nästan ett år senare fick Ulrika ett telefonsamtal hon sent kommer att glömma.

- Lärarnas Riksförbund ringde och berättade att kommunen insett att de hade gjort fel! Vi fick våra anställningar som lärare tillbaka, säger Ulrika.

- Det var helt fantastiskt underbart. Jag trodde verkligen inte att det skulle hända, att man med fackets hjälp kunde få rätt mot kommunen, som enskild lärare. Jag hade till och med börjat titta på andra alternativ, och funderade på att börja plugga igen. Så säker var jag på att tvisten inte skulle lösa sig.

Ulrika vill gärna tipsa andra om hur de ska agera om de hamnar i en liknande situation.

- Ta hjälp av facket, det kan du ha enorm nytta av när du hamnar i knipa. Se på mig, utan Lärarnas Riksförbund hade jag med största sannolikhet inte jobbat som lärare idag.