Så klarar du av terminsstarten

LR Studs ordförande Emelie Fransson ger sina bästa tips för att klara av terminsstarten

Emelie Fransson. Foto: Felix Lidéri

Emelie Fransson. Foto: Felix Lidéri

Terminsstarten kan vara tuff. Inte bara för nya studenter, utan även för studenter mitt i utbildningen kan det vara svårt att komma igång igen efter ett uppehåll.

Det är inte helt ovanligt att de första veckorna under höstterminen omfattar såväl deltagande i mottagning, tackla nya kurser och studier, och för vissa även landa i en ny okänd stad. Allt detta kan vara omtumlade och stressigt och ibland upplevas som en omöjlig tid att ro livet i hamn. Jag har därför samlat några av mina bästa tips till dig som förhoppningsvis kan komma dig till hjälp.

  • Organisera ditt liv.
    Att planera och organisera upp tillvaron är A och O för att skapa lite mer kontroll i vardagen. Vilka obligatoriska moment, läsanvisningar eller andra viktiga delar behöver förberedas när det kommer till dina studier? Lista dessa och sprid ut dem under veckans olika veckodagar för en mer jämn arbetsbörda. Planera även in för tid där du gör sådana grejer som måste göras, såsom att handla eller laga mat. Glöm inte att planera in tid för saker som får dig att må bra såsom träning, serietittande eller sovmorgon. Organisering har hjälp mig mycket för att känna mer kontroll när omgivningen runt omkring är lite omtumlande.
  • Nyttja dina medstudenter.
    Men glöm inte heller tidigare studenter eller undervisande lärare. Ta hjälp av dina kursare för att tackla kurslitteratur eller diskutera svåra delar i kursen. Men, sluta inte där! De undervisande lärarna i kursen finns till för hjälp och stöttning. Efterfråga gamla tentor och våga fråga om det är något du inte förstår. Lärarna vill att ni lyckas med era studier. Ta även del av de äldre studenterna. De har gått de kurser du läser nu och kan bistå med erfarenhet och värdefulla tips. Ibland sitter de på material som du kan ta del av för att ta dig an kursen på ett bättre sätt.
  • Djupläs inte precis allt i läsanvisningarna!
    Det felet gjorde jag i början av min studietid. Jag förstod inte alls hur man skulle tackla materialet i början. Självklart måste du hitta dina tekniker som passar just dig, men översiktsläs litteraturen och djupdyk i de begrepp och delar som är centrala i kursen. Det viktiga är att du förstår helheten. Det är även viktigt att ha i tanken att det kan ta ett par veckor in i kursen innan pusselbitarna börjar falla på plats och du ser samband och börjar förstå centrala delar i kursinnehållet.
  • Laga extra mat! Bunkra upp med matlådor när du väl lagar mat. Under perioder med mycket att göra och man kommer hem trött efter en lång dag på campus är det skönt att kunna ta ut den där matlådan ur kylen och lite snabbt värma på den i mikron. Sen ska du inte underskatta färdigrätter. I krisande stunder är inte den där fryspizzan helt dum den heller. Den mättar faktiskt magen!