LR Stud firar 40-årsjubileum

Starkt fackligt driv bland LR:s studerandemedlemmar

LR Stud fyller 40 år i år och det har hänt mycket under den här tiden. Här är fem korta fakta i en historisk tillbakablick med saker som du kanske inte visste.

"Fem korta" om LR Stud


1981

Detta år bestämmer sig Sveriges Yngre Läroverkslärares förening (SYL) och LR att ombilda SYL till Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening (LR Stud) som uppstår med egen stadga 1 januari 1982.

1989

Detta år börjar medlemsbladet Skolverkligheten med seriestrippen ”Sverre Svensks Sägner” som i tio år kom att ha hög ton angående Sveriges skolpolitik.

1999

LR Stud får egen hemsida och LR Stud håller en kurs om hur man skapar en hemsida, och många lokalföreningar skapar egna hemsidor.

2011

LR Stud bedriver en kampanj under Almedalsveckan om utebliven introduktionsperiod för lärare, vilken uppmärksammas av SVT.

2021

På LR Studs årsmöte beslutas det att studerandeföreningen ska driva frågan om legitimation för studie- och yrkesvägledare och att lärare ska få sin legitimation vid examen istället för flera månader efter examen, som det ser ut idag.

”Jag lärde mig massor under min tid då jag var med i LR Stud och blev rustad inför yrkeslivet. Ibland hade jag bättre koll än kollegor som hade jobbat ett tag.”

Helena Linge, förbundssekreterare LR

Så började det - tre engagerade berättar

Hans Eric Lindahl var med från början

Hans-Eric Lindahl som student 1987


Vilka år var du med i LR Stud och vilket uppdrag hade du?

Hösten 1976 påbörjade jag min lärarutbildning i Uppsala och blev medlem i LR som studerande. Då fanns ingen särskild studerandeförening inom LR. På den tiden studerade jag en ettårig utbildning efter min fil.kand. och anslöt mig till sektionen Sveriges yngre lärares förening (SYL), som redan då hade börjat bli mer av en studerandeförening.

Redan på första möte blev jag invald som en av fyra i styrelsen och efter något år blev jag erbjuden att vara kårortsombudsman, som var ett arvoderat uppdrag. Min uppgift var bl. a. att säkerställa successionen inom SYL.

1981 som blev SYL istället LR:s studerandeförening. 1984 lämnade jag uppdraget som kårortsombudsman för att fokusera på det nya uppdraget som biträdande kommunombud. Vid åtskilliga tillfällen därefter var jag med i studerandeföreningens verksamhet som revisor.

Vad är ditt bästa minne från din tid som "LR Studare"?

Under lärarutbildningsåret var vi en grupp på lärarutbildningen som agerade för att lärarstudenterna skulle ersättas ekonomiskt under ”handledarveckan”. Det var en vecka under andra terminens långpraktik, då lärarkandidaten skulle ta över handledarens hela tjänstgöring. Under den veckan var handledaren borta på fortbildning. Jag och en annan engagerad lärarstudent gjorde bl. a. en uppvaktning hos UHÄ, Universitets- och Högskoleämbetet. Resultatet blev lite av ett antiklimax – lärarutbildningen i Uppsala ställde in handledarveckan och den försvann helt och hållet då den nya sammanhållande lärarutbildningen etablerades i början av 80-talet.

Vad lärde du dig under din tid i LR Stud?

Engagemang ger effekt. Engagemanget ger ett utökat nätverk inför framtiden. Det gav mig kontakter med yrkesaktiva LR-ombud vilket gav kompletterande kunskaper om fackliga förutsättningar för lärare.

Vad hände efter LR Stud?

40 roliga år av fackliga uppdrag, lokalombud, biträdande kommunombud, kommunombud, distriktsordförande, dechargeutskottet, 7 kongresser varav fyra i mötespresidiet.

Helena Linge, förbundssekreterare LR


Vilka år var du med i LR Stud och vilket uppdrag hade du?

1991-1993 var jag aktiv i LR Stud lokalt och blev även adjungerad in i distriktsstyrelsen för yrkesverksamma som studeranderepresentant. 1992 blev jag ordförande i LR Stud Malmö-Lund.

Vad lärde du dig under din tid i LR Stud?

Jag lärde mig massor som jag hade nytta av i yrkeslivet och jag hade väldigt bra koll när jag sökte jobb efter mina studier. Jag visste vilka rättigheter jag hade. Ibland hade jag bättre koll än kollegor som hade jobbat ett tag.
Jag lärde mig också mycket om påverkansarbete inom utbildningspolitik.

Vad är ditt bästa minne från din tid som "LR Studare"?

Det var väldigt kul att träffa andra människor som hade ett starkt engagemang för skolan, både studenter och yrkesaktiva, och vi hade många bra diskussioner och utvecklade varandra. Det var också kul att väcka engagemang hos andra som också lärde sig en massa saker och spred engagemanget vidare. Jag var också med och skapade kampanjen "Stoppa slakten av skolan", som också blev en nationell kampanj.

Vad hände efter LR Stud?

När jag började jobba som lärare engagerade jag mig lokalt i LR Trelleborg och var med i styrelsen. Engagemanget där varade i 22 år. Jag blev rekryteringsansvarig, därefter biträdande kommunombud, sedan kommunombud och ordförande i LR Trelleborg. 2009 blev jag distriktsordförande men redan 2004 blev jag invald i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse och 2013, blev jag vald till andre vice ordförande för förbundet. Efter några år gick jag från att vara förtroendevald över till att bli anställd på kansliet, först som kommunikationschef, sedan förbundssekreterare och nu som tillförordnad kanslichef.

Pontus Bäckström, utredningschef LR


Vilka år var du med i LR Stud?

Jag var med under hela studietiden, 2003-2008. Jag var engagerad lokalt i LR Stud Jönköping och sedan LR Stud Umeå, och senare var jag engagerad i centrala styrelsen som vice ordförande.

Vad är ditt bästa minne från din tid som "LR Studare"?

Hm, mitt bästa minne vet jag inte, men ett av de roligaste minnena var aprilskämtet vi utsatte stackars Metta Fjelkner för. Enligt trovärdiga källor i hennes presidium ska hon ha varit rosenrasande första dagen på kansliet därefter innan hon mindes att vi just gått över till april.

Vad lärde du dig under din tid i LR Stud?

Jag lärde mig en hel del om den politiska processen. När, var, och hur det är läge att påverka den politiska processen och hur man kan och bör göra det som smart intresseorganisation.

Vad hände efter LR Stud?

Jag började jobba som gymnasielärare och efter några år fick jag jobb som utredare på kansliet i Stockholm. På den vägen är det.

OM LR STUD I KORTHET

LR Studs arbete

Här är en crash course i hur vår studerandeförening fungerar, och vad du som medlem kan få ur av ditt medlemskap.

  • Tänk dig att LR stud består av tre grundpelare: påverkan, nytta och socialt.
  • Varje år antar vi en fokusfråga som medlemmar röstar fram, och under året arbetar vi på olika sätt med opinionsbildning kring våra fokusfrågor.
  • LR Stud ger chansen att vara med och påverka både din utbildning och framtida yrkesliv.
  • Som medlem får du möjlighet att träffa studenter från hela landet och få vänner för livet.
  • Genom LR Stud lär du dig en hel del matnyttigt som du inte får genom din utbildning på lärosätet. Lokalföreningarna hittar på massor av roliga aktiviteter, allt från föreläsningar till fika och grillkvällar.
  • Även den centrala styrelsen anordnar evenemang. Det kostar ingenting att delta då LR Stud betalar resor, hotell och mat och du får dessutom ta del av intressanta föreläsningar, workshops och annat kul.
  • Slutligen är det så klart också socialt och roligt att vara med i LR Stud. Att vara aktiv i en förening ger ett mervärde som kan vara svårt att få på annat sätt under studietiden. Du kan enkelt engagera dig i din lokala förening, eller starta en lokalförening om det inte finns en på ditt lärosäte.
  • Här kan du bli medlem Länk till annan webbplats.

Uppdaterad