LR Stud fyller 40 år i år och det har hänt mycket under den här tiden. Här är fem korta fakta i en historisk tillbakablick med saker som du kanske inte visste.
Detta år bestämmer sig Sveriges Yngre Läroverkslärares förening (SYL) och LR att ombilda SYL till Lärarnas Riksförbunds Studerandeförening (LR Stud) som uppstår med egen stadga 1 januari 1982.
Detta år börjar medlemsbladet Skolverkligheten med seriestrippen ”Sverre Svensks Sägner” som i tio år kom att ha hög ton angående Sveriges skolpolitik.
LR Stud får egen hemsida och LR Stud håller en kurs om hur man skapar en hemsida, och många lokalföreningar skapar egna hemsidor.
LR Stud bedriver en kampanj under Almedalsveckan om utebliven introduktionsperiod för lärare, vilken uppmärksammas av SVT.
På LR Studs årsmöte beslutas det att studerandeföreningen ska driva frågan om legitimation för studie- och yrkesvägledare och att lärare ska få sin legitimation vid examen istället för flera månader efter examen, som det ser ut idag.
”Jag lärde mig massor under min tid då jag var med i LR Stud och blev rustad inför yrkeslivet. Ibland hade jag bättre koll än kollegor som hade jobbat ett tag.”
Helena Linge, förbundssekreterare LR
Hans-Eric Lindahl som student 1987
Hösten 1976 påbörjade jag min lärarutbildning i Uppsala och blev medlem i LR som studerande. Då fanns ingen särskild studerandeförening inom LR. På den tiden studerade jag en ettårig utbildning efter min fil.kand. och anslöt mig till sektionen Sveriges yngre lärares förening (SYL), som redan då hade börjat bli mer av en studerandeförening.
Redan på första möte blev jag invald som en av fyra i styrelsen och efter något år blev jag erbjuden att vara kårortsombudsman, som var ett arvoderat uppdrag. Min uppgift var bl. a. att säkerställa successionen inom SYL.
1981 som blev SYL istället LR:s studerandeförening. 1984 lämnade jag uppdraget som kårortsombudsman för att fokusera på det nya uppdraget som biträdande kommunombud. Vid åtskilliga tillfällen därefter var jag med i studerandeföreningens verksamhet som revisor.
Under lärarutbildningsåret var vi en grupp på lärarutbildningen som agerade för att lärarstudenterna skulle ersättas ekonomiskt under ”handledarveckan”. Det var en vecka under andra terminens långpraktik, då lärarkandidaten skulle ta över handledarens hela tjänstgöring. Under den veckan var handledaren borta på fortbildning. Jag och en annan engagerad lärarstudent gjorde bl. a. en uppvaktning hos UHÄ, Universitets- och Högskoleämbetet. Resultatet blev lite av ett antiklimax – lärarutbildningen i Uppsala ställde in handledarveckan och den försvann helt och hållet då den nya sammanhållande lärarutbildningen etablerades i början av 80-talet.
Engagemang ger effekt. Engagemanget ger ett utökat nätverk inför framtiden. Det gav mig kontakter med yrkesaktiva LR-ombud vilket gav kompletterande kunskaper om fackliga förutsättningar för lärare.
40 roliga år av fackliga uppdrag, lokalombud, biträdande kommunombud, kommunombud, distriktsordförande, dechargeutskottet, 7 kongresser varav fyra i mötespresidiet.
1991-1993 var jag aktiv i LR Stud lokalt och blev även adjungerad in i distriktsstyrelsen för yrkesverksamma som studeranderepresentant. 1992 blev jag ordförande i LR Stud Malmö-Lund.
Jag lärde mig massor som jag hade nytta av i yrkeslivet och jag hade väldigt bra koll när jag sökte jobb efter mina studier. Jag visste vilka rättigheter jag hade. Ibland hade jag bättre koll än kollegor som hade jobbat ett tag.
Jag lärde mig också mycket om påverkansarbete inom utbildningspolitik.
Det var väldigt kul att träffa andra människor som hade ett starkt engagemang för skolan, både studenter och yrkesaktiva, och vi hade många bra diskussioner och utvecklade varandra. Det var också kul att väcka engagemang hos andra som också lärde sig en massa saker och spred engagemanget vidare. Jag var också med och skapade kampanjen "Stoppa slakten av skolan", som också blev en nationell kampanj.
När jag började jobba som lärare engagerade jag mig lokalt i LR Trelleborg och var med i styrelsen. Engagemanget där varade i 22 år. Jag blev rekryteringsansvarig, därefter biträdande kommunombud, sedan kommunombud och ordförande i LR Trelleborg. 2009 blev jag distriktsordförande men redan 2004 blev jag invald i Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse och 2013, blev jag vald till andre vice ordförande för förbundet. Efter några år gick jag från att vara förtroendevald över till att bli anställd på kansliet, först som kommunikationschef, sedan förbundssekreterare och nu som tillförordnad kanslichef.
Jag var med under hela studietiden, 2003-2008. Jag var engagerad lokalt i LR Stud Jönköping och sedan LR Stud Umeå, och senare var jag engagerad i centrala styrelsen som vice ordförande.
Hm, mitt bästa minne vet jag inte, men ett av de roligaste minnena var aprilskämtet vi utsatte stackars Metta Fjelkner för. Enligt trovärdiga källor i hennes presidium ska hon ha varit rosenrasande första dagen på kansliet därefter innan hon mindes att vi just gått över till april.
Jag lärde mig en hel del om den politiska processen. När, var, och hur det är läge att påverka den politiska processen och hur man kan och bör göra det som smart intresseorganisation.
Jag började jobba som gymnasielärare och efter några år fick jag jobb som utredare på kansliet i Stockholm. På den vägen är det.
OM LR STUD I KORTHET
Här är en crash course i hur vår studerandeförening fungerar, och vad du som medlem kan få ur av ditt medlemskap.