
LR fördömer statskuppen i Myanmar
Lärarnas Riksförbund fördömer starkt militärkuppen i Myanmar och fängslandet av professor Sean Tunell från fackföreningen National Tertiary Education ...
På många håll i världen är fackliga och mänskliga rättigheter långt ifrån självklara. Varje år dödas och fängslas människor för sitt fackliga engagemang. Därför är det viktigt att vi som fackförbund engagerar oss och står upp för fackliga rättigheter globalt.
Lärarnas Riksförbund fördömer starkt militärkuppen i Myanmar och fängslandet av professor Sean Tunell från fackföreningen National Tertiary Education ...
Den omtyckta lågstadieläraren blev plötsligt uppsagd utan anledning. Hon misstänker att det berodde på hennes fackliga engagemang och kamp för kvinnor...
Fackligt aktiva inom utbildningsområdet runt om i världen utsätts för våld, arresteringar, tortyr och till och med mord. I starkt auktoritära länder v...
Trade unionists in the field of education around the world are subjected to violence, arrests, torture and even murder. In highly authoritarian countr...
”Jag förlorade mitt jobb och mitt pass, jag förbjöds att arbeta i offentlig sektor och jag stämplades som terrorist. Bara för att jag är fackligt ansl...
I början av december 2020 samlades Europas lärarorganisationer för att planera framtiden när ETUCE har kongress. Fokus låg på lärarnas roll vad gäller...
”På grund av mitt fackliga engagemang förlorade jag mitt jobb, mitt pass, jag förbjöds att arbeta i offentlig sektor och jag stämplades som terrorist.”
Medlem i det turkiska lärarfacket Egitim-sen
I många länder innebär fackligt engagemang livsfara. Medlemmar utsätts för hot, våld och trakasserier. Siffrorna i rapporten Global Rights Index 2020talar ett tydligt språk: demokratin är under attack. Rapporten har tagits fram av International Trade Union Committee (ITUC). Läs mer på Union to Unions webbplats
.
Lärare har en särställning när det gäller att bygga nationer med demokratiska värderingar. När lärares arbetsvillkor försämras och de är rädda för repressalier så begränsas deras möjlighet att utbilda landets medborgare till fria individer med förmågan till kritiskt tänkande. Därför är lärares arbetsvillkor oerhört viktiga för demokratin.
Men i en tid där antidemokratiska vindar blåser i flera länder hotas människors rättigheter och även fackföreningsrörelsen. Vi behöver inte ens lämna Europa för att se hur fackförbund marginaliseras och anställdas trygghet och rättigheter minskas. Med bidrag från fackföreningsrörelsens biståndsorganisation Union to Union driver Lärarnas Riksförbund ett informationsprojekt för att belysa lärares svårighet att organisera sig fackligt i Turkiet.
Lärarnas Riksförbund deltar i det globala fackliga arbetet på flera sätt, bland annat genom sitt medlemskap i globala, europeiska och nordiska samarbetsorgan.
Lärarnas Riksförbunds delegater vid Education Internationals kongress 2019.
Lärarnas Riksförbund är medlem i Education International (EI) som är lärarnas världsorganisation. EI har cirka 400 medlemsorganisationer i 173 länder som tillsammans organiserar över 30 miljoner lärare och annan personal inom utbildningssektorn. Vart fjärde år håller Education International kongress, och Lärarnas Riksförbund deltog 2019.
Den europeiska avdelningen inom EI kallas European Trade Union Committee for Education, förkortad till ETUCE.
EI har antagit två grundläggande dokument som beskriver organisationens politiska plattform: Att bygga framtiden genom utbildning av hög kvalitet och Politiskt dokument om mänskliga och fackliga rättigheter.
Education International arbetar för:
Lärarnas Riksförbund är medlem i Education International (EI) vars europeiska avdelning kallas European Trade Union Committee for Education, ETUCE. Det är en representant för utbildningssektorn gentemot EU, Europarådet och i Bologna-processen. Dessutom representerar ETUCE arbetstagarsidan i den sociala dialogen inom utbildningssektorn i Europa.
ETUCE: s högsta organ är kongressen som hålls vart fjärde år. Den senaste kongressen 2016 i Belgrad skickade Europas lärare en tydlig signal om att ta ett större ansvar för professionsutveckling samt att bekämpa budgetnedskärningar, privatisering, politisk åsidosättning och främlingsfientlighet.
Nordiska Lärarorganisationers Samråd (NLS) är en sammanslutning av 18 lärarorganisationer från hela Norden. Även Lärarnas Riksförbund är medlem. NLS är inte en formell del av den internationella fackliga strukturen utan ett forum för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan de nordiska länderna.
NLS har en styrelse där varje medlemsorganisation finns representerad. Förutom styrelsemöten, anordnar NLS sektorsmöten för förskola, grundskola och gymnasieutbildning. NLS har också ett ledarforum och studentforum som träffas regelbundet samt ett forum för lärarorganisationers internationella sekreterare. NLS leds av en generalsekreterare och sekretariatet är i Helsingfors, Finland.
Kontakt:
Katariina Treville, internationell sekreterare tel. +46 70 252 2729
GLOBALT FACKLIGT SAMARBETE
I flera länder hotas fackföreningsrörelsen och människors rättigheter. Vi behöver inte ens lämna Europa för att se hur fackförbund marginaliseras och anställdas trygghet och rättigheter minskar. Det är en tydlig trend. Därför är internationellt fackligt samarbete viktigare än någonsin.
Maria Bohlin