Lärarnas Riksförbund stöttar Ukraina

Lärarnas Riksförbund initierar en insamling till ukrainska lärarorganisationer

Den 24 februari 2022 invaderades Ukraina av ryska trupper med fullskaligt krig, civila dödsoffer och en massiv flyktingström som resultat. Lärarnas Riksförbund har på olika sätt fördömt kriget och står sida vid sida med lärarorganisationer i Europa och världen för att visa solidaritet och stötta det ukrainska folket under det fruktansvärda övergrepp som pågår.

Insamling för ukrainska lärarorganisationer

Den kris som nu drabbar Ukraina och dess folk drabbar också våra kollegor. Landets utbildningssystem kollapsar och lärare och elever berörs och påverkas på olika sätt. För att visa internationell facklig solidaritet och utbildningens betydelse i en fri demokrati - som Ukraina i grunden är och måste förbli - initierar därför Lärarnas Riksförbund en insamling till ukrainska lärarorganisationer. En insamling för att skapa möjlighet för den som vill hjälpa till. Lärarnas Riksförbund som organisation donerar 20 000 kronor.

Pengarna går till fackförbunden Trade Union of Education and Science Workers of Ukraine, TUESWU Länk till annan webbplats. samt Free Trade Union of Education and Science in Ukraine, VPONU. Förbunden organiserar Ukrainas lärare inom motsvarande grund- och gymnasieskolan samt universitetslärare och forskare.

Om du vill bidra till Lärarnas Riksförbunds insamling till förmån för Ukrainas lärarorganisationer, swisha valfri summa till 123 271 40 12. Alla pengar som kommer in går direkt till fackförbund i Ukraina. När du swishat kommer du inte att få en bekräftelse från oss eller ett ”gåvobevis”, utan du överlåter då åt LR att ansvara för att gåvan kommer fram. Insamlingen pågår så länge kriget varar.

Education Internationals solidaritetsfond

I en situation som den här är det oerhört viktigt att de bidrag som ges hamnar där pengarna gör mest nytta och att de når fram snabbt till mottagarna. Genom vårt långvariga samarbete och medlemskap i Education International (EI) Länk till annan webbplats.* känner Lärarnas Riksförbund en trygghet i att de bidrag som ges från LR och från LR:s medlemmar hamnar i rätt händer. Genom EI:s solidaritetsfond når hjälpen medlemmar till våra systerorganisationer på plats i Ukraina, the Trade Union of Education and Science Workers of Ukraine, TUESWU Länk till annan webbplats. och the Free Trade Union of Education and Science in Ukraine, VPONU. De två ukrainska fackförbunden organiserar lärare från förskola till universitet samt forskare och har medlemmar som fortfarande befinner sig i Ukraina eller som tvingats på flykt. 

*Lärarnas Riksförbund är medlem i – och en del av – Education International, EI Länk till annan webbplats. som totalt organiserar över 32 miljoner lärare och övrig utbildningspersonal i 178 länder. Den europeiska avdelningen heter European Trade Union Committee for Education, ETUCE Länk till annan webbplats. och utgörs av 127 medlemsorganisationer i 51 länder, däribland Ukraina. Totalt representeras 11 miljoner lärare och annan personal i hela utbildningssektorn.