%20Saco-flagga_liggande_1400x850px.jpg)
Lärarnas Riksförbund är en del av Saco
Saco är akademikernas röst i samhällsdebatten och samlar över 700 000 akademiker i 21 olika medlemsförbund. Genom opinionsbildning, egna studier och a...
Det centrala och överordnade syftet med all verksamhet i Lärarnas Riksförbund är att tillvarata och förbättra villkoren för lärare och studie- och yrkesvägledare.
Förbundets verksamhet omfattar tre huvudområdet för att kunna ta tillvara medlemmarnas intressen i olika frågor på både kort och lång sikt.
Att teckna avtal och företräda medlemmarnas intressen i förhållande till sina arbetsgivare är basen för allt fackligt arbete.
Lärarnas Riksförbund tecknar, via Lärarnas Samverkansråd, kollektivavtal för lärare med arbetsgivare inom statlig, kommunal och privat sektor. Våra ombud har sedan i uppgift att följa upp dessa avtal på lokal nivå.
Om oenighet uppstår finns möjlighet att driva ärenden vidare till kommunnivå och i särskilda fall hanteras frågor vidare av regionala ombudsmän, och ibland även av våra jurister.
De villkor som förhandlas via avtal är främst löne- och arbetstidsfrågor, men vi bevakar även att de lagar som gäller för arbetsmarknaden efterföljs.
En viktig del i vårt arbete för att förbättra medlemmarnas arbetsvillkor är att på olika sätt stödja medlemmarna i deras yrkesroll. Därför engagerar vi oss i utformningen av lärarutbildningen, tillgång och kvalitet på kompetensutveckling och forskning.
De utbildningspolitiska frågorna är ett viktigt fackligt verksamhetsområde, eftersom det är de politiska besluten som i så hög grad ger förutsättningarna för medlemmarnas vardag och villkoren i arbetet.
Målet med vår utbildningspolitiska verksamhet är att vara delaktig i utbildningspolitiska skeenden, och att arbeta för att stärka professionens inflytande över utvecklingen.
Förbundet måste därför formulera och föra ut sina ställningstaganden, åsikter, idéer och förslag i utbildningspolitiska frågor.
Konkret handlar det om att formulera policydokument inom olika områden, hålla konferenser och utbildningar för ombud och andra medlemmar, genomföra utredningar och analyser av viktiga frågor och svara på remisser.
Både tjänstemän och förtroendevalda deltar i ett flertal olika referensgrupper där andra centrala utbildningspolitiska aktörer också finns representerade. På så sätt får vi möjlighet att bevaka medlemmarnas intressen och ge professionen inflytande i frågor som är centrala för yrket och yrkesrollen.
Det bedrivs ständigt ett arbete för att förbundet i sig ska vara så attraktivt som möjligt, och därmed vara ett självklart val för alla utbildade lärare och studie- och yrkesvägledare. Därför arbetar vi ständigt med att utveckla vår organisation. Målet är en effektiv organisation som erbjuder utbildning och utveckling för ombud på alla nivåer. Det centrala kansliet ska fungera som stöd och samordnare för verksamheten.
Att utveckla Lärarnas Riksförbund till ett allt effektivare redskap för att driva medlemmarnas frågor, handlar också i grunden om att skapa förutsättningar för bättre villkor för medlemmarna.
Det allra största delen fackligt arbete inom Lärarnas Riksförbund utförs av förtroendevalda företrädare. Av förbundets cirka 92 000 medlemmar är drygt 5 000 medlemmar också valda ombud på arbetsplatser. Här kan du läsa mer om rollen som ombud.
I första hand ska du kontakta ditt lokalombud på arbetsplatsen om du som medlem behöver ha råd eller hjälp rörande din anställning. Det kan vara frågor gällande exempelvis arbetsmiljön eller lönesamtalet.
En lokalavdelning existerar så fort LR har en eller flera medlemmar på arbetsplatsen.
Lokalavdelningen utser årligen ett lokalombud, ett eller flera skyddsombud samt distriktsombud tillika valkretsombud till sitt distrikt/sin valkrets. Dessa företräder medlemmarna gentemot den lokala arbetsgivaren enligt reglerna i medbestämmandelagen och arbetsmiljölagen.
Medlemmarna kan också, beroende på avdelningens storlek och behov, välja en styrelse för lokalavdelningen.
Lokalavdelningarna inom en geografisk kommun bildar, som utgångspunkt tillsammans en LR-förening. LR-föreningen består alltså av alla medlemmar som har sin arbetsplats inom kommunen, samt de som bor i kommunen men saknar arbetsplats (om de inte tillhör en lokalavdelning som bildat en annan LR-förening)
Lokalavdelningar som tillhör samma arbetsgivare, eller arbetsgivargruppering, som har skolor och arbetsplatser i exempelvis olika geografiska kommuner, kan ansöka till förbundsstyrelsen om att tillsammans utgöra en ny gemensam LR-förening. Syftet med att bilda en sådan LR-förening är att tillgodose arbetsgivarrelaterad verksamhet för en definierad medlemsgrupp.
LR-föreningen leds av en ordförande och har ett föreningsombud. LR-föreningens ordförande öppnar LR-föreningens årsmöten, leder LR-föreningens styrelses och arbetsutskotts arbete, ansvarar för kallelser, övervakar också verkställigheten av fattade beslut. Föreningsombudet ansvarar för att medlemmarna representeras gentemot lokal arbetsgivare i den mån dessa inte företräds av annan facklig förtroendeman inom lokalavdelningen, LR-föreningen eller av förbundet centralt.
LR-föreningens årsmöte beslutar om storleken på LR-föreningens styrelse och väljer ordförande och andra som ska ingå i styrelsen.
Alla lokalavdelningar ingår i ett geografiskt distrikt. Karta över geografisk indelning av distrikten finns på www.lr.se/distriktskarta. I landet finns ett trettiotal distrikt som leds av varsin vald distriktsordförande.
Varje lokalavdelning med minst 5 medlemmar väljer varje år på årsmötet distriktsombud som tillika alltid är valkretsombud. Med olika trappsteg för medlemsantal väljer årsmötet flera distriktsombud om lokalavdelningen har många medlemmar. Uppdraget som valkretsombud innebär att vart fjärde år välja valkretsens delegater till förbundsmötet, samt att däremellan vid behov kunna fyllnadsvälja delegater.
Distriktsombuden utgör distriktsmötet som är distriktets högsta beslutande organ. Distriktsmötet väljer distriktsordförande som leder distriktsstyrelsens arbete.
Stockholm, Göteborg, Malmö och Gotland är både LR-förening och distrikt och kallas därför distriktsföreningar och kombinerar uppdragen för distrikt respektive LR-förening.
Valkretsarna utgörs av valkretsombuden. Deras uppdrag är att välja förbundsmötesdelegater som ska representera valkretsen vid förbundsmötet.
Lokalavdelningar inom primärkommun, kommunalförbund, region eller landsting inom respektive distrikt utgör 29 olika valkretsar. Lokalavdelningar som inte ingår i ovanstående kategorier bildar en 30:e rikstäckande valkrets. Studerandemedlemmar utgör också en valkrets.
Lärarnas Riksförbunds studerandeförening LR Stud samlar de medlemmar som studerar och som tänker bli lärare eller studie- och yrkesvägledare. LR Stud har lokalföreningar på de flesta studieorter. Behöver du kontakta LR Stud hittar du kontaktuppgifter här.
För att förstärka demokratin och möjligheterna till diskussion inom förbundet sammanträder Lärarnas Riksförbunds högsta beslutande organ, förbundsmötet som består av 145 röstberättigade, årligen i en fyraårscykel i stället för bara en gång vart fjärde år som kongressen har gjort enligt tidigare stadga. Begreppen kongress och förbundsråd finns inte i den nya stadgan.
Förbundsstyrelsen består av sammanlagt 16 personer, med förbundsordföranden i spetsen. Förbundsstyrelsen leder förbundets verksamhet: verkställer kongressens beslut, bereder frågor till kommande kongress, beslutar om förbundets ekonomi och ger riktlinjer åt arbetsutskottet – en mindre del av förbundsstyrelsen som fått mandat att handlägga och fatta beslut i många frågor.
Till stöd för de förtroendevalda ombuden finns ett kansli med ungefär 95 anställda under ledning av en kanslichef. Kansliet består av ombudsmän och en rad experter på arbetsrätt villkors- och yrkesfrågor.
”Vi stärker fack i världen. Vi påverkar. Vi bidrar med kunskap.”
Union to Union
om sin verksamhet
Lärarnas Riksförbund är med i en rad organisationer och sammanslutningar, både inom landet och internationellt.
Saco är akademikernas röst i samhällsdebatten och samlar över 700 000 akademiker i 21 olika medlemsförbund. Genom opinionsbildning, egna studier och a...
I detta råd förhandlar Lärarnas Riksförbund tillsammans med Lärarförbundet om lön och andra villkor, med arbetsgivarorganisationerna som motpart. Förbunden har tre ledamöter vardera i Lärarnas samverkansråd.
OFR är en sammanslutning av 14 fackförbund inom kommunal och statlig sektor. På uppdrag av förbunden förhandlar OFR bland annat om pensionsavtal, försäkringsavtal och om de viktiga omställningsavtalen.
PTK (utlästes tidigare Privattjänstemannakartellen) är en samverkansorganisation för sammanlagt 27 fackförbund. PTK förhandlar kollektivavtal, samverkar med fackförbund och utbildar förbundsanställda och förtroendevalda.
Nordiska Lärarorganisationers Samråd (NLS) är ett viktigt forum för informations- och erfarenhetsutbyte mellan lärarfacken i de nordiska länderna. Lärarnas Riksförbund är aktiv medlem sedan många år. Numera ingår även studerandeorganisationerna. Det innebär att fackligt aktiva lärarstudenter från Norge, Danmark, Sverige och Finland möts en gång per år.
Education International (EI) är världens största skolfackliga federation och samlar över 400 organisationer världen över. De representerar över 30 miljoner lärare från 172 länder.
European Trade Union Committee for Education (ETUCE) är den europeiska delen inom Education International (EI). Lärarnas Riksförbund har en representant i styrelsen för ETUCE.
Foto: Denny Lorentzen
Union to Union är ett samarbetsorgan för internationellt fackligt utvecklingsarbete. Union to Union ger Lärarnas Riksförbund möjlighet att delta och driva olika biståndsprojekt. Mer om verksamheten på Union to Unions Youtube-kanal.
Verksamheten finansieras av Sida och anslag från medlemsförbunden. Union to Union bildades när Saco anslöt sig till LO-TCO biståndsnämnd, en process där Lärarnas Riksförbund var drivande.
Erik Uppenberg