Sök Sök
Meny Meny

Logga in

- Anpassa textstorlek +
Vänster Höger

Saco

Lärarnas Riksförbund är en del av Saco, Sveriges akademikers centralorganisation.

Saco ska utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker. Saco agerar utifrån en värdegemenskap baserad på förbundens medlemmars utbildning, kunskap och kompetens.

Saco (Sveriges akademikers centralorganisation) är en federation av 22 fackförbund för akademiskt utbildade yrkesgrupper, varav Lärarnas Riksförbund är det näst största.

Förbunden inom Saco organiserar sammanlagt drygt 650 000 medlemmar.

Saco är en av de tre klassiska ”huvudorganisationerna” på arbetsmarknaden, vid sidan av LO och TCO.

De centrala löne- och villkorsavtalen förhandlas sedan 1980-talet inte längre av huvudorganisationerna, utan av förbunden själva, i olika förhandlingskarteller. Saco sköter, på medlemsförbundens uppdrag, en hel del statistik, men fungerar i övrigt som talesman i samhällspolitiska frågor för akademikeryrkena.


Läs mer på Sacos webbplats »­

Utbildning & karriär

Få hjälp med din karriär! Bli guidad genom utbildningsdjungeln eller vässa till din befintliga karriär. Du som är akademiker och ny i Sverige hittar särskild guidning.
Få inspiration och fakta om studieval och karriär »

Opinion & kunskap

Här kan du läsa om vad Saco gör och tycker i olika frågor som rör Sveriges akademiker. Här finns också analyser, sammanställningar, utredningar och aktuell statistik.
Så tycker Saco i frågor som rör akademiker »

Saco är den fackliga organisationen för Sveriges akademiker

På central nivå handlar arbete i första hand om att driva akademikernas intressen i samhällspolitiska frågor. Saco påverkar genom att ge ut skrifter, ordna seminarier, skriva artiklar och delta i olika sammanhang där vi har möjlighet att ha inflytande på lagstiftning och andra beslut. Sacos opinionsbildande arbete bygger på statistik och utredningar av hög kvalitet.
Läs mer om Sacos fackliga arbete »

Rapportera fel på sidan

Tipsa en vän om artikeln

Vänligen verifiera att du inte är en robot

Du vill spara följande sida som genväg

Ansvarig för sidan: Redaktionen

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-31 10.21

Ansvarig redaktör för sidan: Erik Uppenberg