
Debatt om boken och om kommunaliseringen
Våren 2011 släpptes boken Kommunaliseringen. Vem vann – egentligen? I samband med lanseringen hölls den här debatten.
En bok som sammanfattar kommunaliseringens historia och skildrar dess följder för den svenska skolan. I Kommunaliseringen av skolan ger pedagoger, forskare, politiker och statsvetare sin syn på utvecklingen under 20 år med kommunal skola.
Beslutet att kommunalisera svensk skola är skolhistoriskt ett av de allra största beslut som fattats under efterkrigstiden och det har påverkat lärare och elever under lång tid. Med boken Kommunaliseringen av skolan. Vem vann – egentligen? vill Lärarnas Riksförbund bidra till att ge bilder av kommunaliseringen och hur vi ska komma vidare.
I boken ger lärare, forskare, politiker och debattörer sin syn på skolans utveckling sedan 1991. De ger också förslag om hur skolan bör förändras – för att ge unga människor möjlighet att möta nya krav och för att skapa bästa möjliga förutsättningar för Sverige.
Kommunaliseringen av skolan finns att beställa som pocket från vår webbutik (gratis!). Du kan även köpa den som inbunden bok hos Adlibris
och hos Bokus.
Antologin är utgiven av Ekerlids förlag och lanserades i april 2011.
”Verkligheten har visat att det vi befarade och beskrev skulle hända med svensk skola också har hänt. Tyvärr fick alltså Lärarnas Riksförbund rätt i sin profetia från om vilka konsekvenser som kommunaliseringen skulle föra med sig.”
Metta Fjelkner, dåvarande förbundsordförande, i bokens förord
Våren 2011 släpptes boken Kommunaliseringen. Vem vann – egentligen? I samband med lanseringen hölls den här debatten.
”Det påstås så förbannat mycket om skolan”, sade Kjell-Olof Feldt som anser att vi måste sluta fatta beslut om skolan utifrån tyckande.
Se och hör Metta Fjelkner, dåvarande LR-ordförande, om boken Kommunaliseringen av skolan. Vem vann – egentligen?
För oss har det hela tiden varit tydligt att politiker genom kommunaliseringen ville sänka lärarnas status. Det är också ett av de mest ödesdigra besl...
Erik Uppenberg