Politiken sviker skolan

Nio utmaningar för Sverige

En skola i toppklass kräver samarbete och sam­verkan, inte splittring och politiker som sviker sitt ansvar. I denna bok pekar förbundsordförande Åsa Fahlén på nio problem som måste lösas. Du kan ladda ned e-boken här nedanför.

Politikerna måste återerövra makten över skolan

Våra nationella politiker har svikit skolan. De kan inte tala till oss väljare som om de har kvar beslutande­rätten. Det är kommuner och privata huvudmän som styr skolan.

Resultatet är splittring och segregation, som hotar våra elever, vårt samhälle och vår demokrati. Politikerna måste återerövra makten, sätta skolan överst på dagordningen och hjälpa till att utveckla undervisning och arbetsmiljö.

Sverige ska ha en skola i toppklass. Det kräver samarbete och samverkan. I Politiken sviker skolan – Nio utmaningar för Sverige intervjuar Christer Isaksson, journalist och författare, Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund. I samtalet pekar hon ut nio problem som måste lösas nu. Det handlar om kunskaper, lärarens tid, hot och våld, skol­segregation, vinster, lärarbrist, statens ansvar, shopping av utbildning och hotet mot vår demokrati.


Poltitiken sviker skolan – Nio utmaningar för Sverige
Åsa Fahlén, förbundsordförande

Antologin är utgiven i samarbete med Ekerlids förlag och lanserades i maj 2018.


Läs boken digitalt

Ladda ner ett smakprov

Antologin finns tillgänglig som e-bok. Här finns ett smakprov ur boken.

Du som är inloggad medlem kan ladda ned den fullständiga boken när som helst. Du kan även köpa e-boken hos Adlibris Länk till annan webbplats. samt hos Bokus. Länk till annan webbplats.

Politiken sviker skolan som pocket

Du kan beställa Politiken sviker skolan som pocket från Lärarnas Riksförbunds webbutik (gratis!). Länk till annan webbplats. Du kan även köpa den hos Adlibris Länk till annan webbplats. samt hos Bokus. Länk till annan webbplats.

Ladda ned hela e-boken

Du behöver vara medlem för att kunna ladda ner hela e-boken


”Det är ett dubbelt svek. Dels har politikerna lämnat ifrån sig sin beslutanderätt över skolan, dels försöker de ge intryck av att de har rätten att fatta besluten över skolan. Om politikerna ska kunna ta ett verkligt ansvar för skolan måste de se till att ändra skolans styrsystem.”

Åsa Fahlén, förbundsordförande, i bokens förord


14 lektioner om att förbättra skolan

14 lektioner om att förbättra skolan

Om den svenska skolan ska bli en av världens bästa, så krävs det att vi får rätt förutsättningar. Här ger vi landets politiker 14 lektioner – och en l...

Läs mer om våra 14 lektioner för landets politiker
Skolan och integrationen

Skolan och integrationen

I Skolan och integrationen samlar vi några av de mest intressanta debattörerna för att hitta svar på hur skolan kan arbeta med vår tids största utm...

Läs mer om boken Skolan och integrationen

Du behöver vara ombud för att komma åt informationen

Mer inom ämnet