Skolan och integrationen

Utbildning som nyckel till det svenska samhället

I Skolan och integrationen samlar vi några av de mest intressanta debattörerna för att hitta svar på hur skolan kan arbeta med vår tids största utmaning och möjlighet: integrationen. Bland rösterna märks Özz Nûjen, Björn Ranelid, Elisabet Reslegård, Kurdo Baksi och Dilsa Demirbag-Sten.

Lansering av Skolan och integrationen på Bokmässan 2017. Från vänster: Dilsa Demirbag-Sten, Björn Ranelid, förbundsordförande Åsa Fahlén, Emerich Roth samt redaktör Mats Ögren Wanger.

Skolan är avgörande för ensamkommande unga

Utmaningarna kring flyktingar och integration är en av de viktigaste valfrågorna. De senaste åren har över 100 000 barn som flytt krig och förföljelse sökt asyl i Sverige. Skolan är avgörande för deras chanser, och politiker nämner ofta skolan som en nyckel till fungerande integration. Men frågorna är många. Hur ger man alla elever oavsett bakgrund tillräckligt stöd? Vilka externa aktörer kan skolan sam­arbeta med? Vilka goda integrations­exempel går att lyfta fram? I Skolan och integrationen ger ett tjugotal personer sina svar på dessa frågor.

Boken lanserades under Bokmässan 2017. Se ett panelsamtal om boken med (från vänster på bilden ovan) Dilsa Demirbag-Sten, Björn Ranelid, förbundsordförande Åsa Fahlén, Emerich Roth och bokens redaktör Mats Ögren Wanger.

I boken finns också lärarhandledningar för dig som vill arbeta med integration med dina elever i klassrummet och med dina kollegor. Mer information och länkar här nedan.


Skolan och integrationen – Utbildning som nyckel till det svenska samhället
Björn Ranelid, Dilsa Demirbag-Sten, Elisabet Reslegård och Özz Nûjen

Texter av och intervjuer med:

 • Trifa Abdulla
 • Kurdo Baksi
 • Dilsa Demirbag-Sten (Berättarministeriet)
 • Åsa Fahlén
 • Sandra Magnusson (SFI)
 • Carla Jonsson
 • Karin Jordås (Mentor)
 • Christer Mattsson (Segerstedtinstitutet)
 • Özz Nûjen
 • Björn Ranelid
 • Elisabet Reslegård (Läsrörelsen)
 • Emerich Roth
 • Linn Johansson & Elin Helldén (lärarhandledningar)
 • Volontärer inom bland annat Lärare Hjälper
 • Karin Wahlén
 • Mats Ögren Wanger (redaktör)

Boken är utgiven i samarbete med förlaget Mondial och lanserades i samband med Bok­mässan, september 2017.


Skolan och integrationen som e-bok

Antologin finns tillgänglig som e-bok. Du som är inloggad medlem kan ladda ned den när som helst.

Ladda ner hela e-boken


”Vi har en stor grupp lärare som under alla sina yrkesår har jobbat med nyanlända. Det finns en enormt stor kunskapsbank om vad som fungerar. Våra politiker och de ansvariga för skolan måste lyssna till detta och ta tillvara på professionens kunskaper och beprövade erfarenheter.”

Åsa Fahlén, förbundsordförande, i bokens förord


Ett samtal om boken Skolan och integrationen

Ett samtal om boken Skolan och integrationen

Hör Dilsa Demirbag-Sten, Björn Ranelid, Åsa Fahlén och Emerich Roth i ett panelsamtal om hur vi kan arbeta med integrations- och toleransfrågor i skol...

Se panelsamtalet om boken
Så kan du jobba med integrationsfrågor i skolan

Så kan du jobba med integrationsfrågor i skolan

Lärarna Linn Johansson och Elin Helldén har skrivit en lärarhandledning till antologin "Skolan och integrationen". Här berättar de om hur du med utgån...

Så använder du lärarhandledningarna
Kultur, bildning och integration – för att vinna matchen

Kultur, bildning och integration – för att vinna matchen

Hör Sveriges första kulturcoach Karin Wahlén berätta om hur hon i sitt arbete med Östersunds fotbollsklubb har arbetet med kultur för att stärka laget...

Se samtalet om integration och fotboll
Hur hanterar skolan frågan om hederskultur?

Hur hanterar skolan frågan om hederskultur?

Läraren och journalisten Trifa Abdulla har egen erfarenhet av hederskulturens destruktiva kraft och ser med oro på hur många av de elever hon möter up...

Se samtalet om hederskultur

Lärarhandledning till boken om Skolan och integrationen

Antologin Skolan och integrationen avslutas med en rad lärarhandledningar för dig som vill fördjupa dina kunskaper och jobba vidare med integrations­frågor i klassrum eller kollegium. Lärarhandledningarna behandlar ideellt engage­mang, extremism, flerspråkighet och heders­relaterad problematik.

Nedan följer länkar till dessa avsnitt. Se också webb-tv med Linn Johansson och Elin Helldén, som sammanställt handledningarna.


Mer inom ämnet