Förvalta förtroendet MP

Skolan står inför ett antal viktiga utmaningar och reformer. I detta arbete har Miljöpartiet en unik möjlighet att göra skillnad, skriver Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Sydsvenskan.

Publicerad

På Universitetsholmens gymnasium i Malmö fick Sverigedemokraterna 31 procent av rösterna i skolvalet. På Wendesgymnasiet i Kristianstad fick partiet 60 procent av rösterna.

Nationellt var siffran 13 procent - den är ändå hög så att det förskräcker. 

Miljöpartiet är det parti bland de tidigare riksdagspartierna som ökar mest i skolvalet. Partiet fick drygt 13 procent av rösterna. Det innebär att Miljöpartiet intar en särställning bland ungdomar och att partiet därmed har ett särskilt ansvar för skolungdomarnas politiska intresse i framtiden. 

Lärarnas Riksförbund har i flera år arbetat mot främlingsfientlighet. Nu är det viktigare än någonsin att detta arbete fortsätter. På Bokmässan, som inleds idag i Göteborg, håller Lärarnas Riksförbunds forum för humaniora och samhällsutveckling tre seminarier tillsammans med stiftelsen Expo. 

Lärarnas Riksförbund är en partipolitiskt obunden organisation. Förbundet agerar utifrån medlemmarna oavsett vilka partier som sitter i regeringsställning. Vi avstår i normala fall från att ha synpunkter på partipolitiken som sådan, men i dagsläget är det omöjligt att bortse från Miljöpartiets viktiga roll bland de unga. 

Miljöpartiet måste förvalta det förtroende som de unga väljarna har lagt i deras knä - skolan behöver arbetsro. Årets skolväljare är väljare i riksdagsvalet 2014, och detta bör alla partier besinna. 

Miljöpartiet har en särställning bland de unga väljarna och därmed ett mycket stort ansvar som motkraft till SD. 

Skolan står inför ett antal viktiga utmaningar och reformer. I detta arbete har MP en unik möjlighet att påverka. 

Jag uppmanar MP att på allvar fundera över hur de på bästa sätt kan spela roll för dagens, men framför allt morgondagens unga väljare, samt för arbetsro i skolan med sikte på ökade kunskaper och större likvärdighet. 

Metta Fjelkner, ordförande Lärarnas Riksförbund


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55