Julklappstips till skolledare

Publicerad Av


Tydligen är det hörlurar som är årets julklapp. Jag har tips till alla Sveriges skolledare om vad som kan vara deras julklapp till lärarna. Det är ju faktiskt så, att den som inte skriver någon önskelista inte heller kan hoppas på några klappar!

Till att börja med vill jag passa på att önska mig något för egen del. Min personliga önskelista:

Snälla skolledare, jag önskar att alla beslut ni fattar kunde vara genomtänkta, att alla konsekvenser för personal och elever är noga genomtänkta, diskuterade och utredda innan ni sjösätter ännu ett projekt. Jag uppskattar att hälften av allt jobb jag gör som fackligt ombud beror på att ni ibland haft lite otur när ni tänkt igenom er planering. Är ni osäkra inför något nytt - fråga närmsta fackliga ombud så ger vi gärna tips på hur de värsta fallgroparna kan undvikas.
Sparar massor av jobb åt oss alla! 

Så till lärarna!

Käre skolledare, se till att du ger alla dina lärare en rejäl jul-klapp på axeln innan de går på lov nu i Jul. Samtidigt som du klappar var och en på axeln, ska du säga "bra jobbat den här terminen! Jag vet att det har varit kämpigt men gå nu på lov och vila upp dig". Dina lärare har slitit sig halvt fördärvade för sina elever och du borde ta dig tid från ditt stressade jobb för att visa förståelse för det. Lite, lite uppskattning och en liten, liten känsla av att deras chef faktiskt ser dem - det önskar sig dina lärare. Det betyder löjligt mycket för oss - prova!

Och nej - det kostar inga pengar!
Och nej - det finns inget cirkulär från SKL om detta!

Och ja - om du tycker detta känns konstlat eller onödigt, då har du fel jobb!

(Lägg märke till att jag lyckades skriva hela det här inlägget utan att nämna "förstatligande" en enda gång!)


Fredrik Andersson

Gymnasielärare i högstadiet som undervisar i samhällskunskap, historia, geografi och religion. Förbundsstyrelseledamot och sammankallande för intresseföreningen för ämneslärare.

Mejla