Ibland träffar man rätt

Publicerad Av

Mitt inlägg "Fredrik, arg" lästes av ungefär 5 gånger så många som är vanligt för mina blogginlägg och de reaktioner jag fick var oerhört positiva, både på Facebook, via mail och i bloggkommentarerna. Man kan ju fråga sig varför, eftersom det enda jag gjorde var att skriva det många tänker.

Jag har märkt det förr, vad som händer när man råkar sätta ord på det många tänker och känner (till exempel Frälsningen är nära, Honnörssalva, Sluta prata om gruppstorlekar). Det har alltid synts tydligt i lässtatistiken på bloggen men aldrig riktigt såhär. Om vi bortser från alla mail, Facebook-kommentarer och bloggkommentarer, fick jag applåder från två av mina klasser när jag skulle starta deras lektioner.

Applåder!

En lätt surrealistisk upplevelse och inte helt bekväm för mig - särskilt inte när elever berättade att även deras föräldrar tyckte blogginlägget var bra. Hu!


Kompetens-for-framtiden

De två debattartiklar som gjorde mig arg var början på ett ivrigt debatterande kring just yrkesutbildningarna (till exempel "Industrin behöver bättre yrkesutbildningar" (Red: Målsidor för länkar finns inte längre) och "Fel signal om yrkesutbildningar Länk till annan webbplats.") i både tidningar och digitalt. Dessutom har Lärarnas Riksförbund producerat en antologi om yrkesutbildningarna ("Kompetens för framtiden - så lyfter vi yrkesutbildningen") som i dagarna kommer att skickas ut till alla medlemmar. I boken skriver olika debattörer om vad de tycker behöver ändras eller förstärkas för att gymnasiets yrkesutbildningar ska kunna möta näringslivets behov. Vissa mönster framgår tydligt:

Yrkesutbildningarna är absolut nödvändiga, både för att få ner ungdomsarbetslösheten och för landets ekonomiska tillväxt.

Lärlingsutbildningarna behöver byggas ut.

Statusen på yrkesutbildningarna måste höjas.

Det är ett jätteproblem för Sverige att folket i stort ser ner på yrkesprogrammen och de som väljer att gå ett yrkesprogram. Detta fenomen känner inte bara mina elever och deras föräldrar av, utan även vi lärare. Det gäller framför allt kollegorna som undervisar i yrkesämnen men sedan Lunds kommun inrättade ett reservat för alla yrkeselever på betryggande avstånd från stadskärnan, känner även vi andra av det. Många är de ämneskollegor till mig som tittat på mig och tänkt "vad är det för fel på dig som jobbar på en sådan skola?".

(Om någon undrar, är svaret "ta ett steg närmare och fråga igen, bänghue".)

För den som vill stifta bekantskap med den kommande boken och debatten kring yrkesutbildningarna på ett enkelt sätt, kan jag rekommendera den av LR producerade Lärarpodden. Jag ska erkänna att jag väntade mig något töntigt när jag fick reda på att den skulle lanseras men den visar sig bestå av korta och snyggt paketerade program, där de första poddarna varit proffsigt gjorda intervjuer med några av bokens författare. Rekommenderas!

... och snälla - inga fler applåder för att jag säger det självklara!


Fredrik Andersson

Gymnasielärare i högstadiet som undervisar i samhällskunskap, historia, geografi och religion. Förbundsstyrelseledamot och sammankallande för intresseföreningen för ämneslärare.

Mejla