Om det svenska skolsystemet vore som en ...

Publicerad Av

Vilken sorts grill skulle du likna det svenska skolsystemet vid? Vilken sorts hammock liknar mest Sveriges regering och om betygsättning vore ett rosévin - vilket skulle det i så fall vara? Nu blir det tramsigt ...

Jag skulle vilja likna det svenska skolsystemet vid den grill vi fick ta över efter min svärfar. Den är rostig, står ojämnt, är genom åren lagad med diverse hopplockade delar och ser rätt ofräsch ut. Vilken dag som helst, så fort jag får tid, ska den till tippen för återvinning. Ändå bara måste jag älska den. Vi delar så många goda minnen, den och jag, minnen av tändvätskedoftande karréer och kall öl, av perfekt tillagade marshmallows och rökskadade T-shirts. Nu ser jag dock fram emot att använda min nya, snyggare och bättre fungerande grill, och jag har ju inte plats till båda så då får den rostiga åka till den kommunala tippen.

Om Sveriges regering vore en hammock, vilken skulle vi då kunna tänka oss?
Jag tänker mig en sådan där hammock som ser väldigt bekväm och inbjudande ut, som Sirénliknande kallar på oss med ett "kom å slå dig ner, vettja! Lägg upp fötterna och låt dig gungas till sömns! Det finns inga problem". När man väl sjunker ner i den visar den sig dock inte så mycket gunga avslappnande, som oförutsägbart svänga hit och dit under utstötande av diverse gnisslande oljud. Dessutom uppvisar den en bekymmersam oflexibel hållning gentemot rump-regionen, vilket gör hela upplevelsen till minst lika obekväm och åbäkig som den förra hammocken, bara något blommigare i klädseln.

Om en personalkonferens skulle liknas vid en sommarlovsdag, vilken dag skulle den i så fall vara?
Den skulle i så fall vara den där soliga lovdagen då du är tvungen att åka och hälsa på din gamla sura arvtant någonstans ute i skogsbygden. Du känner att du måste ställa upp men medan du sitter där och lyssnar på samma gamla ointressanta historier hon alltid berättar och dricker det dåligt filtrerade kokkaffet, kommer du ändå att ifrågasätta vad du egentligen håller på med.

Om betygsättningen var ett rosévin, vilket skulle det då vara?
Enkelt - betygsättningen är exakt det rosévin du ska njuta av när du är klar med betygen, när stressen börja svettas ut genom porerna, när du sätter dig till rätta i solskenet och ...

Aaaahhh ...

Njut av sommaren, allihop - det har ni förtjänat!

lovbild

Fredrik Andersson

Gymnasielärare i högstadiet som undervisar i samhällskunskap, historia, geografi och religion. Förbundsstyrelseledamot och sammankallande för intresseföreningen för ämneslärare.

Mejla