Hur lockar man lärare?

I alla skånska kommuner sitter just nu personalvetare och förvaltningsfolk och lägger sina omfattande pannor i veck. Frågan de alla ställer sig är "hur lockar vi till oss lärare?"
Resultaten ser ut ungefär som man skulle kunna förvänta sig.

När personer som inte vet vad som driver en lärare ska försöka hantera en lärarbrist där de för första gången någonsin måste locka till sig lärare, inte bara hålla ut handen, blir det rätt komiskt. Man försöker med flashiga annonser (vi snackar helsidor i dagspressen), t-shirts, kaffemuggar och framför allt - enorma mängder vackra ord.

Begrunda nedanstående annons och försök finna fem saker i annonstexten som lärare inte bryr sig ett skit om när de söker jobb (klicka på bilden för att förstora):

Tyvärr är den här fejkade annonsen alltför sann - det är bara att kolla bland platsannonserna så hittar man många exempel på samma dynga. Istället för att opedagogiskt avslöja vad jag anser vara de fem felen i denna annons, tänker jag avslöja hur min drömannons ser ut, den platsannons som skulle få de flesta lärare i Sverige att släppa vad de håller på med och skicka in en ansökan (klicka på bilden för att förstora):

Det finns 2 saker både huvudmännen och Staten behöver lära sig för att lösa lärarkrisen:

  1. Skolan måste anpassas så den blir den sortens skola lärare vill ha, inte den sortens skola skoltjänstemän, rektorer och skolutvecklingstomtar vill ha.
  2. Lärare är inte så korkade att de inte känner igen dynga när de läser den i en platsannons eller ser den i en hurtig reklamfilm från Skolverket.

Fredrik Andersson

Gymnasielärare i högstadiet som undervisar i samhällskunskap, historia, geografi och religion. Förbundsstyrelseledamot och sammankallande för intresseföreningen för ämneslärare.

Mejla