Därför fungerar inte lönekarteller

Hur håller vi nere lärarlönerna och personalomsättningen i vår kommun trots lärarbristen? Jag vet - vi förbjuder rektorerna att betala mer! FEL - det förvärrar bara saken.

I det här sammanhanget innebär "kartellbildning" att kommunen förbjuder sina rektorer att höja lönen för lärare som redan tjänstgör inom kommunen, när de söker jobb på en annan skola innanför kommungränsen. Interna sökanden till en utannonserad tjänst kan alltså inte begära mer i lön än de redan har, medan externa sökanden kan begära, och få, ett rejält lönepåslag.

För att alla ska hänga med, kan jag erbjuda denna proffsiga illustration:

Jodå - fråga vilken rektor som helst - det är exakt så här det ser ut i många kommuner. Det är till och med fullt realistiskt att det bara finns två behöriga sökanden att välja mellan. Den interna sökande vill ha upp sin lön och dessutom få nya, inspirerande utmaningar men får inte mer i lön än hen redan har. Effekten av detta system ser oftast ut så här:

...och sedan börjar alltihop om igen, den här gången när rektor B söker en lärare. Rektor A har alltså (på grund av tvång från feltänkande skolförvaltning) jagat bort en beprövad anställd som INTE var dyrare än någon extern sökande och som kände till alla rutiner och digitala system i kommunen, för att istället anställa ett okänt kort utifrån. En bra affär för kommunen och deras nya fina lönekartell?

Knappast.

Nu kommer någon att ha invändningen "där jag bor är det jättelångt mellan kommunerna så där kan man inte byta kommun". Ja, det stämmer att de flesta lärare i Övre Myggträsk inte kommer att börja pendla 40 mil till Hecklefjäll men detta innebär bara att lönekartellen där kommer att fungera lite längre. För om nu Övre Myggträsk lyckas hålla nere sina lärarlöner med en kommunal lönekartell, kommer bara avståndet mellan deras löner och den marknadsmässiga lönen för svenska lärare att bli ännu större. När man så en dag måste rekrytera lärare utifrån, på grund av pensionsavgångar, sitter man mer i skiten än kommunerna i tätbefolkade områden. Lönerusningen kommer alltså inte att utebli, bara skjutas upp och sedan bli ännu värre och snabbare.

För att sätta allt detta i lite perspektiv: från där jag bor har jag 14 olika kommuners respektive tätort inom en radie av 3 mil. Jag har dessutom breda bilvägar, tät busstrafik och snöfritt nästan året om. Nu tänker jag inte byta jobb (igen) men det finns många som går i de tankarna.

Jag kan bara önska de skånska kommunerna lycka till med sina desperata försök att behålla sin personal genom att låsa in lärarna i en lön långt under marknadspriset ...