Tjänstepensionen – pigg hundraåring

Jag minns att pensionsfrågor knappast var något som kändes aktuellt när jag började arbeta som lärare. Lyckligtvis valde jag en arbetsplats som hade kollektivavtal. Och jag valde tidigt att vara med i facket.

Publicerad Av

När jag började närma mig de 50 började jag också intressera mig för bakgrunden till tjänstepensionen. Den blir nämligen allt viktigare för den framtida pensionen. Ju högre lön man får, desto större del av den sammanlagda pensionen kommer att bestå av tjänstepension.

De allra flesta av Lärarnas Riksförbunds medlemmar arbetar på arbetsplatser och företag som har kollektivavtal och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt.

Idag den 27 september är det Tjänstepensionens dag Länk till annan webbplats. och det är faktiskt värt att uppmärksamma lite extra. I år är det nämligen hundra år sedan det som sedan blev dagens individuella tjänstepension kom till. 1917 bildades Sveriges Privatanställdas Pensionskassa (SPP).

Författaren och historikern Gunnar Wetterberg berättar i den nyutkomna boken ”Medelklassens guldägg: från SPP till Alecta 1917-2017 Länk till annan webbplats.”  att det var tjänstemännen på Uddeholms och Munkfors Bruk som i början av det förra seklet grundade den första gemensamma pensionskassan. De ville skapa en bättre framtid med en trygg ålderdom.

”En bärande idé var att pensionen inte skulle vara en nådegåva som tack för lång och trogen tjänst, utan en naturlig del av de anställdas ersättning.”

Wetterberg skrev också i en krönika Expressen Länk till annan webbplats. tidigare i år att:
Länk till annan webbplats.
”Tjänstepensionerna håller på att bli allt viktigare för allt fler människor. När det allmänna pensionssystemet hämmas av taket och av att bromsen slår till när vi inte arbetar tillräckligt länge, då fyller tjänstepensionerna ut allt mer. Att höja de allmänna pensionerna innebär att skatter och socialavgifter ökar, med negativa konsekvenser för arbetsutbudet. De negativa effekterna blir mindre när parterna utnyttjar en del av löneutrymmet till att stärka tjänstepensionerna.

Därför är det klok facklig politik att slå vakt om och stärka pensionssystemen – och ett gott skäl för dem som arbetar att hålla sig till arbetsplatser med kollektivavtal.”

På sidan ”Tjänstepensionen dag” ger man sju tips för en högre pension Länk till annan webbplats..

Det första rådet är att man ska jobba på en schysst arbetsplats som har kollektivavtal och sätter av till din tjänstepension.

Det skriver jag verkligen under på. Kollektivavtalet är en viktig del av den svenska modellen. Det är resultatet av de förhandlingar som sker mellan fack och arbetsgivarorganisationer och innehåller överenskommelser om bland annat lön, arbetstid, semester – och tjänstepension.

Oftast är det mycket komplexa frågor som är svåra att själv sätta sig in i. Om du själv ska förhandla fram samma bra förmåner som finns i de flesta kollektivavtal måste du inte bara vara otroligt insatt i många frågor, du måste också vara expert på att förhandla.

Så skänk en tanke till ditt kollektivavtal idag på Tjänstepensionens dag. Det gör jag.


Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas Riksförbund

Mejla