Grattis till alla lärare på Världslärardagen!

5 oktober - Världslärardagen

Idag, den 5 oktober, hyllas alla lärare runtom i världen för det viktiga arbete vi utför varje dag, jorden runt, för varje barn och elev. Den internationella lärardagen, World Teachers’ day, instiftades av Unesco 1994 för att årligen uppmärksamma den avgörande betydelse som lärare har för samhället.

Publicerad Av

I en osäker tid när coronapandemin hemsöker mänskligheten får lärarna ännu större betydelse. Lärare världen över har sträckt sig till otroliga prestationer för att se till att alla världens barn och unga har kunnat fortsätta lära sig. Coronapandemin har inneburit en sällan skådad kraftansträngning och för den insatsen är lärarna värda allt firande!

Det tycker också världslärarfacket Education International,  Länk till annan webbplats.där Lärarnas Riksförbund ingår, som idag anordnar det största mötet för världens lärare genom tiderna. Ett 24-timmars online-möte, där lärare runt om i världen ges möjlighet att samlas och fira sina prestationer. Med början på morgonen i Asien och Stillahavsområdet till att avslutas ett dygn senare i Nordamerika och Karibien. Inom Education International är vi över 30 miljoner lärare. Vilken fest!

Men det är inte bara i exceptionella tider som i år som det är viktigt att samlas och stötta varandra över nationsgränserna. Internationella kontakter och solidaritet mellan länder är jätteviktiga i det fackliga arbetet. För oss i Lärarnas Riksförbund handlar det om allt från att utbyta erfarenheter med våra nordiska grannar till att stötta dem som har helt andra utmaningar lite mer fjärran. Vi behöver inte ens lämna Europa för att upptäcka en helt annan verklighet. En verklighet där lärarnas rättigheter ständigt sätts på prov och där man inte ens vågar tillhöra ett fackförbund.

Med projektmedel från biståndsorganisation Union to Union Länk till annan webbplats. har Lärarnas Riksförbund haft ett informationsprojekt för att belysa våra kollegors situation i Turkiet. Vi besökte det turkiska lärarfacket Egitim-sen Länk till annan webbplats. i början av året och fick ta del av många hjärtskärande berättelser. Vi fick höra hur lärarna blir terroriststämplade, helt och hållet fråntas sin rätt att arbeta i läraryrket, sin rätt till sjukvårdsförsäkring och även rättigheten att lämna landet. Att förlora allt men ändå inte låta sig tystas är något som man bara kan beundra, men det är också något helt avgörande. Den dagen lärarna tystnar försvagas hela demokratins grund.

Det finns en anledning till att det är just lärarna som blir attackerade. Lärarnas nyckelroll i samhällsutvecklingen och i demokratiuppdraget gör oss till ett hot mot regimer som vill använda utbildningssystemet som ett verktyg för att manipulera nya generationer med sina ideologier och politiska värderingar.

Någon kan undra vad det kan göra för skillnad att Lärarnas Riksförbund visar sitt stöd med ett besök och med en informationskampanj på hemmaplan. Det kan låta lite. Men för de som kämpar känns det helt avgörande. Förutom att man får extra krafter, tillkommer ett hopp om att regeringar kan backa när de ser att vi lärare är en del av något större. Och det är vi. Vi lärare håller ihop. Inte bara för att lyfta världen med kunskap men också för att lyfta varandra och försäkra demokratins överlevnad.

Trevlig världslärardag!
Åsa Fahlén

Mer inom ämnet


Åsa Fahlén

Ordförande Lärarnas Riksförbund

Mejla